Прочитај ми чланак

Посланик Европског парламента покренуо петицију да се Мађарској одузме право гласа

0

Према речима организатора иницијативе, финског посланика Петрија Сарвама, 120 посланика је већ потписало документ

Око 120 посланика Европског парламента потписало је „историјску петицију“ којом се тражи да се Мађарској одузме право гласа, у складу са чланом 7 Уговора о ЕУ, изјавио је заговорник иницијативе, фински посланик Петри Сарвама.

У документу упућеном председници Европског парламента Роберти Мецоли, наводи се да је Будимпешта у децембру „ометала процес доношења одлука“, и да се то посебно односи на мађарски вето на доделу 50 милијарди евра финансијске помоћи Украјини.

У петицији се истиче да покретање поступка за лишавање права гласа Мађарској представља „једини начин да се одбране вредности Европске уније и гарантује функционисање процеса доношења одлука“. 

„То би такође послало поруку свим државама чланицама да ЕУ неће толерисати било какво одступање од владавине права или нарушавање принципа искрене сарадње“, истакао је Сарвама.

Мађарски премијер Виктор Орбан се изјаснио против помоћи Украјини и против њеног уласка у ЕУ, а европски лидери размишљају како да заобиђу његов вето.

Говори се чак и о опцији да му се одузме право гласа – али таква одлука дугорочно може само да нашкоди Европској унији, примећују новинари „Политика“.

Председник Европског савета Шарл Мишел планира да напусти своју функцију у јуну и да се кандидује за Европски парламент. То значи да ће, док се чланице ЕУ не договоре око његовог наследника, Европском савету председавати лидер земље која председава ЕУ, а то ће бити Виктор Орбан.