Прочитај ми чланак

Порука из Кијева: Од Ватикана никакве помоћи

0

Не видим никакав напредак у посредовању Ватикана у мирном решавању сукоба, изјавио је министар иностраних послова Украјине Дмитриј Кулеба шпанском листу „Мундо“.

„Не видим да се ишта специјално догађа по том питању. Међутим, позив папи Фрањи да посети Украјину је и даље актуелан“, рекао је он одговарајући на питање да ли има неких новости на тему посредовања Ватикана.

Раније је украјински председник Владимир Зеленски рекао да се нада да ће папа Фрања посетити Украјину и да ће са њим размотрити подршку „мировној формули“.

Папски изасланик за украјинско питање кардинал Матео Зупи је 5-6. јуна посетио Кијев. Ватикан је тада оценио да је посета била кратка, али садржајна.

Кардинал је био у посети Москви 28-29. јуна. Он се састао са Патријархом московским и целе Русије Кирилом, помоћником председника Руске Федерације за спољне послове Јуријем Ушаковим и комесаром за права детета при председнику Руске Федерације Маријом Љвовом-Беловом. Како је саопштено у прес-служби Свете столице, сврха кардиналовог путовања била је „да пружи хуманитарни допринос тражењу излаза из тренутне трагичне ситуације у циљу постизања праведног мира“.