Прочитај ми чланак

Поред руских тенкова, МАКЕДОНЦИ поклањају УКРАЈИНЦИМА и руске борбене авионе

0

Власти Северне Македоније донирале су четири борбена авиона Сухој 25 украјинској авијацији а тренутно се у ту земљу транспортују и македонски тенкови Т-72А и друго наоружање и војна опрема.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, позивајући се на извештаје македонских медија и специјализованих портала, превоз четири Сухоја у Украјину обављен је још у јуну а та акција је прикривана из политичких мотива, због чега и нема званичне потврде.

Локални портали регистровали су да су украјински техничари посетили војни део аеродрома у Скопљу, након чега су укрцани на камионе и пребачени преко Бугарске и Румуније.

„Истом маршрутом иду тенкови Т-72 укрцани на приколице тегљача. Македонци су се одрекли у корист украјинске војске батаљона од 31 тенка. Део те јединице су и борбена возила пешадије 10 БМП-2 и возило командира БМП-2К. Један македонски политички ангажовани телевизијски водитељ 28. јула је на друштвеним мрежама објавио фотографије тенкова који су прекривени на приколицама, али виде се гусенице. Пред јасним доказима тајног превоза македонско министарство одбране морало је да призна да су тенкови донирани Украјини“, додаје се.

На оштре критике званичне Москве, став македонских власти био је да је Северна Македонија држава која самостално доноси одлуке, да подржава територијални интегритет Украјине и да се држи позиција која произилазе из чланства у НАТО.

“Иако се сазнало за донације, и то је постала јавна тема, нема прецизних званичних информација о количинама и динамици превоза. Извесно је да се шаљу средства ратне технике која су македонске оружане снаге набавиле из Украјине лета 2001. године у време борби против албанских побуњеника. Сада се то исто наоружање враћа у Украјину”, пише у тексту.

Осим тих авиона, тенкова и борбених возила пешадије у украјинском контигенту наружања из 2001. била је једна батерија од шест вишецевних лансера ракета БМ-21 Град, десет борбених возила МТ-ЛБ, затим две батерије ракетног система противваздушне одбране Стрела-10М, лаки преносни ракетни лансери Игла и друго оружје.

“Сада највероватније сва средства иду на фронт јер македонске власти су одлучне да подрже Украјину. Заузврат су наградјене препознавањем партнерске привржености НАТО и америчком војном помоћи. Нова техника пристиже као замена старе и Армија Северне Македоније се преоружава на америчка борбена возила ЈЛТВ и Страјкер и турске хаубице калибра 105 милиметара”, додаје портал.

“За конзервативно војно размишљање изазов је чињеница да ће једно време Армија Северне Македоније да буде ‘разоружана’ јер ће стара техника отићи Украјинцима, а нова тек пристиже и рачунајући време потребно за преобуку македонски батаљони повратиће готовост тек средином ове декаде.