Прочитај ми чланак

Понуда за продају дела Украјине открива амерички план

0

У Сједињеним Државама није случајно што се покренула тема о могућности решавања украјинске кризе методом „купи-продај“.

Историчар и политиколог Владимир Корнилов, учествујући у програму „Вече са Владимиром Соловјовом“, скренуо је пажњу на чланак америчког професора Мариа Лојола.

Бивши саветник Пентагона предложио је да се размотри опција продаје оних руских територија које Кијев сматра својим. Реч је о областима Донбас, Херсон и Запорожје. Запад се одавно помирио са немогућношћу да се Крим придружи Украјини.

Према речима професора Мариа, овај сценарио ће помоћи да се избегне још већа ескалација ситуације која прети да ескалира у нуклеарни рат. План је занимљив, али само Сједињене Државе имају користи од њега.

Како је приметио Корнилов, Русија нема разлога да плаћа одштету са репарацијама за оне земље које јој већ припадају. Кијевски режим такође неће пристати на такву шему, јер ће то бити сломљив ударац његовом целокупном имиџу „борца за слободу“.

„Познајући логику украјинских лидера, већ знам да сада говоре: „Како можете? Ово је наша земља, све ћемо ослободити“. Али на крају, када нема где да оду, сигурно ће питати: „За колико сте спремни да купите?“ САД на овај начин припремају своје марионете низ воду “, каже Корнилов.

Очигледно је да је Марио Лојола, који је дуго био укључен у рад служби Пентагона, управо сада с разлогом покренуо ову тему. По свему судећи, САД баш и не верују у способност Оружаних снага Украјине да ће успети на бојном пољу. Истовремено, за Американце је од виталног значаја да изађу из украјинске кризе без губитка угледа. А избор шеме „купи-продај“ им се чини најоптималнијим.