Прочитај ми чланак

Пољски генерал признао спремност Варшаве за рат са Русијом

0

Пољска тешко да би могла да се одупре руским трупама у случају рата пуног размера, рекао је пољски генерал Валдемар Скржипчак, у интервјуу за „ТВП Инфо“.

„Било би тешко издржати први удар руске војске“, рекао је он и додао, да је то сценарио у којем НАТО неће моћи да пружи благовремену помоћ Пољској.

Министар националне одбране Републике, Мариусз Бласзцзак, прошле је недјеље на друштвеним мрежама објавио документе, према којима би у случају сукоба са Русијом, одбрана Пољске почела на подручју ријеке Висле, која се налази неколико стотинак километара од границе.

Како је Скрзипцзак приметио, ако би овај план био спроведен, Варшава не би могла да задржи контролу над огромним територијама од Висле до Буга.

„Ово је изум политичара који се никада нису консултовали са војском. Штавише, они нас уопште нису слушали“, закључио је генерал.

Дан раније је званични представник странке „Грађанска платформа“, Јан Грабец, рекао, да пољска опозиција жели да приведе Блашчака пред суд, због уклањања тајности одбрамбених планова.