Прочитај ми чланак

Пољски генерал признао да Украјина има нуклеарно оружје

0

Украјина можда већ има нуклеарно оружје, изјавио је за Радио ЗЕТ генерал Валдемар Скшипчак, бивши командант пољских копнених снага.

„Не искључујем да Украјина има нуклеарно оружје, пошто Украјинци имају нуклеарне електране, научнике, лабораторије, знање. Односно, имају све да имају такво оружје. У принципу, данас нико неће забранити Украјинцима да га имају“ приметио је Скшипчак.

Амбасадор Украјине у Немачкој Алексиј Макејев рекао је раније да Кијев жели да започне дискусију о нуклеарном статусу Украјине, али је рекао да нема „готов предлог“ како би то могло да изгледа.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је нуклеарне силе да одустану од употребе оружја за масовно уништење.

Заменик Државне думе, Алексеј Журављов је приметио да украјинско одбијање нуклеарног оружја према Будимпештанском меморандуму не значи немогућност да га произведе.

После распада СССР-а, Кијев је наследио значајан нуклеарни арсенал. Међутим, 1994. године Украјина је потписала Будимпештански меморандум, одричући се треће највеће светске залихе оружја за масовно уништење у замену за обећање других земаља потписница да ће обезбедити своју безбедност.

У фебруару 2022, Владимир Зеленски је на Минхенској конференцији најавио да ће покренути преговоре између учесника меморандума. Затим је рекао да ако се они не одрже или ако због тога не буду обезбеђене безбедносне гаранције за Кијев „Украјина ће имати пуно право да верује да Будимпештански меморандум не функционише и да ће све пакетне одлуке из 1994. бити доведене у питање“.