Прочитај ми чланак

Пољска тужи Европску унију

0

Пољска је поднела жалбу Eвропском суду правде у којој захтева укидање казнене мере која предвиђа да та земља мора да плаћа милион евра сваког дана, а која је уведена као одговор на реформе пољског правосуђа које ЕУ сматра контраверзним.

Влада у Варшави сматра да та казна, која је Пољску до сада коштала више од 400 милиона евра, треба да буде укинута, пошто су испуњени сви захтеви Брисела и укинуто тзв. дисциплинско веће за судије, рекао је пољски министар за европске послове Симон Синковски вел Сенк, преноси Блумберг.
Односи Пољске и ЕУ затегнути су већ неко време, пошто Брисел сматра да актуелна пољска влада угрожава владавину права у тој земљи. Сукоби постоје и у оквиру саме владајуће коалиције у Пољској, што је спречило владу да усвоји све мере којима Брисел условљава ослобађање готово 35 милијарди евра из фондова ЕУ намењених за ту државу.

„Дисциплинско веће Врховног суда је укинуто, а одредбе које су изазвале сумњу Европске комисије и Европског суда правде више се не примењују“, рекао је Синковски, који је потврдио подношење жалбе, за Блумберг и додао да самим тим више не постоје разлози за постојање казнених мера.

Пољска је прошлог месеца од Комисије затражила да укине казнене мере, након што је парламент усвојио измене којима се спорни дисциплински механизам у судству замењује новим већем.

Пољска влада је до сада одбијала да плати казну, која је на снази од новембра прошле године. Као одговор, Европска комисија је повремено смањивала исплате новца који Пољска добија из европских фондова, наводи амерички портал.

Владајућа коалиција око партије Право и правда Јарослава Качињског налази се под притиском да постигне договор са Европском унијом, пошто је економска ситуација у тој држави све гора, а парламентарни избори биће одржани у току наредне године.

Како показују резултати истраживања јавног мњења, партија Право и правда би на њима могла да изгуби власт, уколико се актуелни трендови буду наставили.