Прочитај ми чланак

Пољска тражи новац од украјинских избеглица

0

Пољски званичници покушавају да поврате средства социјалне помоћи која су неоправдано доделили украјинским избеглицама након што су напустили Пољску, известила је у среду Рзецзпосполита.

Према писању листа, пољска установа социјалног осигурања (ЗУС) исплатила је око два милиона пољских злота (450.000 долара) Украјинцима кроз два програма који су давали месечне исплате од 300 (67 долара) и 500 злота (112 долара) месечно по детету упркос томе што избеглице нису имале право на ову помоћ.

Међутим, стварни износ помоћи подељене без ваљаног разлога може бити и већи, наводи се у извештају. До сада се верује да је од ове суме ЗУС добио само 35.300 пољских злота (8.000 долара).

Портпарол ЗУС-а Павел Зебровски рекао је пољском дневнику да та организација „узастопно доноси даље одлуке о неоправдано наплаћеним бенефицијама и обавезује своје кориснике да их врате“, додајући да за то имају две године.

Како ствари тренутно стоје, ако избеглица напусти територију Пољске, помоћ коју добија од локалних власти или ЗУС-а се суспендује. Уколико избеглица остане ван Пољске дуже од 30 дана, у потпуности губи право на све погодности везане за овај статус.

Варшава је последњих недеља пооштрила правила за украјинске избеглице. Од марта 2023. године, биће им дозвољено да бесплатно бораве у привременом смештају само 120 дана од тренутка када стигну у земљу. Након тога, мораће да покрију 50% својих животних трошкова, али не више од 9 долара дневно. У мају, ове бројке би требало да порасту на 75% и 13 долара респективно.

Према новим правилима, ЗУС је привремено престао да исплаћује накнаде за око 3.200 украјинских држављана који су напустили земљу. Међутим, Зебровски је обећао да ће помоћ бити враћена ако се избеглица врати у року од месец дана.

Од почетка сукоба између Москве и Кијева у фебруару 2022. године, милиони украјинских избеглица су побегли из земље у ЕУ, а суседна Пољска је постала једна од њихових главних дестинација. Према подацима УН, више од 1,5 милиона регистрованих украјинских избеглица и даље остаје на територији нације.