Прочитај ми чланак

Пољска стопира увоз украјинског жита – штити сопствене фармере

0

Влада Пољске овластила је министре надлежних ресора да привремено забране увоз жита из Украјине, као један од начина заштите пољских фармера, наводи се у саопштењу пољске Владе.

На седници Владе у Варшави министар пољопривреде и сеоског развоја Роберт Телус изнео је текуће проблеме, који се тичу увоза пољопривредних производа из Украјине.

„Чланови Савета министара којима председава премијер Матеуш Моравјецки размотрили су могућа решења и формалне активности које Пољска може да предузме ради заштите њених фармера и потрошача“, истиче се у саопштењу.

Након седнице, Влада је овластила министра пољопривреде и сеоског развоја, као и министра за развој и технологије да издају одговарајућа законодавна акта у области заштите пољопривредног тржишта у Пољској, укључујући привремену забрану увоза пољопривредних производа из Украјине.

Наглашава се да су ресорни министри „у сталном контакту са украјинским властима у циљу решавања тешке ситуације, која се односи на дестабилизацију на пољопривредном тржишту“.

Раније су бројне организације, које уједињују пољске пољопривреднике протестовале због увоза и складиштења украјинског жита ради накнадног извоза преко Пољске у друге државе. Фармери су изјављивали да украјинско жито није одговарајућег квалитета и да су због њега цене домаћих производа нагло пале, а могуће је да у силосима неће бити места за нов род.

Према званичним подацима Пољске, током претходне године из Украјине је у земљу увезено око два милиона тона жита.

Раније су бугарски произвођачи жита протестовали против уредбе ЕУ која дозвољава бесцарински увоз украјинских производа. Демонстранти су блокирали саобраћај на два прелаза на граници са Румунијом.

Мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ изјавио је да је Мађарска одлучила да пооштри контролу транзита жита из Украјине преко своје територије како би се уверила да оно стиже заиста на предвиђено одредиште а не остаје на тржишту централне Европе.