Прочитај ми чланак

Пољска позива Украјину да призна ГЕНОЦИД

0

Заменик министра културе Пољске каже да се масакри у Волињу 1943. уклапају у дефиницију геноцида и да ће Кијев то морати да призна.

Масовно убиство Пољака од стране украјинских националиста током Другог светског рата одговара дефиницији геноцида и влада у Кијеву ће то морати да призна пре или касније, изјавио је у уторак заменик министра културе и националне баштине Пољске Јарослав Селин.

„Они то морају да признају јер је то чињеница. То је једноставно чињеница. Политичка одлука је донета и спроведена за етничко чишћење, истребљење целе националне мањине која је ту живела вековима“, рекао је Селин за Пољску новинску агенцију ( ПАП ) током ТВ интервјуа.

„Ово је геноцид, уклапа се у све параметре дефиниције геноцида, тако да овде нема расправе. Ово је историјска чињеница. Пре или касније, Украјинци ће то морати да признају“ , додао је он.

Пољски историчари кажу да је Украјинска устаничка армија (УПА) Степана Бандере масакрирала између 100.000 и 130.000 етничких Пољака. Парламент у Варшави је 2016. године усвојио резолуцију којом се 11. јул утврђује као дан сећања на геноцид, позивајући се на датум када је УПА напала 150 пољских градова у Волонији и источној Галицији. Парламент у Кијеву је одговорио осудивши резолуцију као контрапродуктивну.

Пољска је саставила предлог заједничке радне групе и послала списак њених чланова Министарству културе у Кијеву, рекао је Селин за ПАП. Радна група би кренула у потрагу за масовним гробницама, организовала би ексхумације и прописно сахрањивање и поставила споменике у знак сећања на мртве.

„Чекамо кадровски предлог украјинске стране“ , рекао је он.

Део проблема, рекао је Селин, била је политика украјинске владе која је величала УПА као украјинске националисте који су се борили против Совјетског Савеза – истовремено игноришући друге ствари које су радили, као што је геноцид над Пољацима. Као резултат тога, рекао је он, постоји „право незнање“ о волинским масакрима у Украјини.

Задатак Пољске је да изгради заједничку историјску истину, рекао је заменик министра и додао да ће Украјинци „ пре или касније доћи до тачке у којој је део традиције ове војне формације и националистичких политичких покрета који стоје иза ње неприхватљив и вредан осуде.

Бандера и УПА су национални хероји у данашњој Украјини, званично установљени као такви 2010. године од стране владе председника Виктора Јушченка коју подржава САД.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!