Прочитај ми чланак

Пољска најављује новчане казне за друштвене мреже које цензуришу слободу говора

0

Пољска најављује новчане казне за друштвене мреже које цензуришу слободу говора

Пољски министар правосуђа најавио је израду новог закона који ће штитити слободу говора од цензуре на друштвеним мрежама.

Zbigniew Ziobro рекао је у четвртак да ће предложена нова мера омогућити корисницима друштвених мрежа да поднесу тужбу против оних компанија у чијем су власништву друштвене мреже ако њихови коментари не крше пољске законе, али их модератори компаније ипак бришу или ако их друштвена мрежа блокира.

Пуни назив закона је закон о слободи изражавања властитих ставова и претраживању и ширењу информација на интернету.

Према његовим одредбама,друштвеним медијима неће бити допуштено уклањање садржаја или блокирање рачуна ако садржај на њима не крши пољски закон. У случају уклањања или блокаде, жалба се може послати платформи која ће имати 24 сата да је размотри. У року од 48 сати од одлуке, корисник ће моћи поднети захтев суду за поврат приступа. Суд ће размотрити жалбе у року од седам дана, а целокупни поступак бит ће електронски.

Према пољском интернет часопису “ Poland In”, министар правосуђа жели уверити Пољаке да ће њихова права на слободу говора бити тако заштићена.

Министар правосуђа рекао је да постоји „много примера“ који „показују апсурдност одлука различитих приватних власти, међународних корпорација, које цензуришу коментаре било политичара било приватних корисника“.