Прочитај ми чланак

Politico: Око Вашингтона лете стотине кинеских дронова који се могу користити за..

0

Власници тих летелица су Американци, али се они уплашили као да су - Кинези

СТОТИНЕ дронова кинеске производње примећене су последњих месеци у ограниченом ваздушном простору изнад Вашингтона, што је изазвало забринутост америчких власти – објавио је амерички лист Politico.

И навео: „Сенатори су узнемирени потенцијалном кинеском шпијунском претњом помоћу дронова изнад Вашингтона“.

Реч је о дроновима за забаву које производи кинеска компанија DJI, чији их власници лансирају преко дозвољених линија, па залазе и у штићени простор око главног града САД.

Према писању Politico, амерички федерални званичници и стручњаци за беспилотне летелице одржали су претходних дана тајне брифинге за чланове сенатских комитета за унутрашњу безбедност, трговину и обавештајне податке.

У чланку се цитирају речи сенатора Марка Рубија, који је озбиљно забринут због оваквог стања ствари.

„Сваки технолошки производ створен у Кини или у кинеским компанијама носи реални ризик и може се искористити против нас. И сада и током сукоба“, рекао је Рубио.

Politico наводи да је, према подацима Федералне управе за ваздухопловство, у Сједињеним Државама тренутно регистровано више од 870 хиљада дронова, а да ће их до 2024. године бити регистровано више преко 2,3 милиона.

Шеф британске контраобавештајне службе МИ5 Кен Мекалум оптужио је 16. новембра Кину да шпијунира политичаре његове земље.

Иступио је и да тврдњом да су кинески обавештајци „успоставили контакте са потенцијалним кандидатима за (британске) посланике и научницима“.

Према речима шефа МИ5, Кина и неке друге земље су такође заинтересоване за приватну преписку британских политичара, па их је јавно позвао да „предузимају мере предострожности“.

Мекалум није пружио никакве доказе који би поткрепили његове оптужбе.