Прочитај ми чланак

Полиција Капитола прогласила ванредно стање због конвоја камионџија

0

Полицијски одбор Капитола у недељу је прогласио ванредно стање јер се возачи камиона који протестују против мера услед ковид-19 окупљају у области Вашингтона ДЦ, према извештајима.

Протести, који су почели у недељу и успорили саобраћај изван главног града, названи су „Народни конвој“ и могли би да потрају неколико дана.

Проглашење ванредног стања омогућава полицији да затражи помоћ од Националне гарде, осим што дозвољава плаћање трошкова хотела и хране полицајцима, наводи Блумберг.

Си-Ен-Ен је известио да је декларацију објавио наредник из Дома оружја Вилијам Вокер.„Полицијски одбор Капитола издао је хитну декларацију како би осигурао да америчка полиција Капитола буде у стању да делује и реагује по потреби“, написао је Вокер у писму, саветујући чланове Конгреса и њихово особље да крену алтернативним путем, јавним превозом до посла или да размисле о раду на даљину, пренео је CNN.

Недељни протести укључивали су камионџије који су се возили око Beltway-а више од четири сата, а очекује се да ће се активност наставити и у наредним данима, пише Вашингтон пост.

Челници полиције Капитола су наводно изразили забринутост због тога што би камионџије и друга возила потенцијално могли да изазову затварање разних путева и аутопутева и стварају ситуацију сличну конвоју слободе који је затворио делове канадске престонице Отаве због сличних забринутости.

Хил се обратио полицији Капитола САД и нареднику за више информација.

У фебруару је око Капитола постављена привремена ограда као одговор на извештаје о конвојима камиона који потенцијално стижу у Вашингтон у знак протеста против мера уведених услед ковид-19.

Али од тада, Вашингтон ДЦ је олабавио ограничења у вези са ковид-19, укључујући укидање обавезног ношења маски у ресторанима, баровима и теретанама од 1. марта.

На националном нивоу, Центри за контролу и превенцију болести одбацили су своје смернице о ношењу маски за подручја са релативно ниским ширењем ковид-19, док су правни изазови осујетили велики део настојања председника Бајдена да добије зелено светло за обавезну вакцинацију.