Прочитај ми чланак

Појавили се нови шокантни докази о рушење Северног тока

0

Амерички новинар Џон Дуган изнео је нове податке о саучесништву САД у саботажи Северног тока. У вежбама НАТО-а Балтопс-2022, које су одржане прошлог лета у близини данског острва Борнхолм, учествовали су амерички рониоци са дубокоморском опремом, наводи се у анонимном писму које је примио амерички новинар Џон Дуган.

Текст писма је доставио РИА Новостима. Дуган је имао све разлоге да верује анонимном извору, јер је изнео све доказе – фотографије са вежби и документе. Али је тражио да их не дистрибуира из страха да не открије свој идентитет. Писмо је послато мејлом 2. октобра. Дуган је покушао да контактира аутора, али није успео.

„Потпуно верујем у писмо. Садржи детаље које може да пружи само особа која добро познаје вежбе Балтопс-2022 и дубокоморске опреме. Све је било тачно“, рекао је новинар за РИА Новости.

Аутор писма тврди да је учествовао у вежби Балтопс прошлог јуна. Према његовим речима, 15. јуна хеликоптер је допремио групу Американаца у цивилу.

„Моја прва мисао је била: Изгледали су као група терориста“, каже се у писму.

Аутор објашњава да су им њихове фризуре, бркови и брада, као и одсуство имена, деловали чудно.

Рониоце је дочекао вицеадмирал Шесте флоте америчке морнарице и група људи у цивилу. Аутор писма није чуо њихов разговор због буке хеликоптера.

Очевидац је рекао да је приметио да Американци носе МК-29 који користе мешавину кисеоника и хелијума за дубоко морско роњење. Поред тога, имали су и другу високопрофесионалну и скупу опрему коју не користе конвенционалне поморске јединице. Уз то су донели и мале кутије.

Сами рониоци су рекли да ће учествовати у вежбама разминирања: Морали су да доплове гуменим чамцем до одређеног подручја, пронађу и деактивирају противбродске мине. Међутим, нису имали опрему за то. А после разговора са вицеадмиралом, тврди аутор писма, нису отишли ​​у рејон вежби и били су прилично дуго одсутни.

„Оставили су чамац и нестали под водом на више од шест сати. Не постоји аутономна опрема која би омогућила рониоцу да остане под водом шест сати. Са најновијим војним системима, три или четири сата максимално“, наводи се у писму. Према речима аутора, америчка војска се вратила без кутија, а затим их је однео хеликоптер.

На брифингу пред почетак Балтопс-2022, командант Шесте флоте, вицеадмирал Јуџин Блек, рекао је да програм вежбе укључује развој подводног рударства. Али пошто се аутор писма није могао контактирати, Дуган није могао да потврди идентитет вицеадмирала о коме се у писму говори.

Амерички новинар Симор Херш, добитник Пулицерове награде, објавио је недавно чланак о истрази несреће на руским извозним гасоводима положеним по дну Балтичког мора. Према његовим речима, амерички рониоци су током Балтопса-2022 поставили експлозив испод Северног тока и Северног тока 2 а три месеца касније Норвежани су га покренули.

Штавише, председник Џо Бајден се одлучио на саботажу после више од девет месеци тајних разговора са тимом за националну безбедност, тврди новинар. Према његовом мишљењу, разлог су биле Бајденове бојазни да Немачка, која добија гас из Русије преко Северног тока, не би желела да учествује у војној помоћи Украјини.

Вашингтон категорички негира ове оптужбе.

Напади на руске извозне гасоводе догодили су се 26. септембра, када је откривено цурење гаса одједном на четири места. Шведска, Данска и Немачка воде истраге, али оне још нису довеле до конкретних резултата. Кремљ је несрећу назвао актом међународног тероризма.