Прочитај ми чланак

Погледајте „пијацу страве“ са које је кренуо коронавирус (ВИДЕО)

0

Извор епидемије смртоносног коронавируса, по свему судећи, јесте пијаца у граду Вухану.

Након што је развијен тест за нови коронавирус, доказано је да су све особе које су прве заражене у Вухану посећивале пијацу, радиле на њој или су на њима радили чланови њихових породица.

Иако се зове Пијаца морских плодова Хуанан, на овој пијаци се продаје много више од морских плодова. На таквим пијацама се, уз мртве пернате животиње и стоку, могу наћи и разне живе дивље животиње: птице, зечеви, пацови, лисице, шишмишеви, змије и други рептили, магарци, камиле, чак и мајмуни.

Не треба посебно истицати да је држање свих ових животиња на маленом простору, њихов стални контакт с трговцима и са самим купцима, а често и њихово клање на лицу места, идеално за ширење вируса који неке од њих евентуално носе.

У неким деловима Кине, упркос службеним забранама, неке животиње попут риба, шкампа, змија, па чак и младунаца мишева, магараца и мајмуна комадају се и једу док су још живе јер се сирово месо живих животиња у традиционалној кинеској медицини сматра посебно здравим.

Штавише, како пише Бизнис Инсајдер, ове пијаце се и зову мокрим због крви, будући да месари често кољу животиње пред самим купцима.

То значи да се и мртвим животињама дере кожа пред купцима и, као последица, прскањем се шире свакакве ствари – објашњава специјалисткиња за заразне болести Емили Лангдон са Универзитета у Чикагу за Бизнис Инсајдер.

У таквим околностима вируси имају прилику да развију мутације које им омогућавају прелажење баријере врста, те прелазак са животиња на људе.