Прочитај ми чланак

Погледајте како руски падобранци заузимају украјински аеродром

0

Руско Министарство одбране објавило је у суботу снимке уживо са украјинског аеродрома. Видео, који укључује снимке војничких камера, приказује ваздушно-десантне трупе како хеликоптерима стижу до објекта и искрцавају се пре него што заузму подручје.

На снимку се види како војници обезбеђују различите зграде широм објекта и суседне украјинске војне инсталације. Такође укључује снимке руских јуришних хеликоптера Ка-52 који погађају циљеве у близини аеродрома.

Иако министарство одбране није прецизирало где и када је снимак снимљен, чини се да показује напад на међународни аеродром Антонов у близини града Хостомела на северу Кијева, који се догодио у првим данима операције.

Непроверени снимци који круже интернетом наизглед су показали да је руска војска изгубила неколико хеликоптера током напада. Упркос сталним тврдњама највиших украјинских званичника да су руске ваздушно-десантне трупе потпуно уништене током искрцавања или убрзо након њега, у стварности су успеле да издрже и на крају су их копнене снаге досегле.

Борбе на аеродрому довеле су до уништења највећег авиона на свету, Антонов Ан-225 Мрија, који је био стациониран на аеродрому. Развијен касних 1980-их, авион совјетске производње наследила је Украјина и коришћен је за велике испоруке терета. Још увек остаје нејасно да ли је авион уништен током првобитног напада на аеродром или током покушаја Кијева да избаци руске ваздушно-десантне трупе из тог објекта.

Москва је покренула напад великих размера на свог суседа крајем фебруара, након седмогодишњег сукоба због неуспеха Украјине да спроведе споразум из Минска што је довело до коначног признања Русије Донбас република у Доњецку и Луганску. Протоколи уз посредовање Немачке и Француске били су осмишљени да регулишу статус тих региона унутар украјинске државе и окончају вишегодишњи сукоб на истоку земље.

Русија је сада захтевала да се Украјина званично прогласи неутралном земљом која се никада неће придружити војном блоку НАТО-а који предводе САД. Кијев инсистира да је руска офанзива била потпуно ничим изазвана и демантовао је тврдње да је планирао да силом поврати две републике.