Прочитај ми чланак

Почињу да се празне складишта гаса у Европи

0

Први пут од краја прошле грејне сезоне - крај марта - почетак априла - повлачење из подземних складишта гаса у Европској унији премашило је њихово пуњење.

Складишта гаса у Европској унији, према подацима из 30. септембра, попуњена су 87,83 одсто. Темпо пуњења је у сталном опадању од 25. септембра. Поређења ради, просечна стопа убризгавања у складишта ЕУ у септембру је била 0,25 процентних поена, док је месец дана раније та цифра износила 0,37 процентних поена.

Стопа пуњења европских складишта опада већ шести дан и пала је на -0,51 п.п. дневно – минимална вредност за шест месеци. То је повезано са чињеницом да је једино складиште у Белгији испражњено (-92,09 процентних поена). Међутим, подаци о Гасној инфтраструктиру Европе нису коначни и подложни су променама.

Укупан капацитет складишта гаса у Европској унији је око 110 милијарди кубних метара и тренутно се у њима налази 95,3 милијарде кубних метара гаса. Ниво попуњености складишта од 80 одсто, који су европске земље планирале да постигну до 1. новембра, премашило је 13 од 18 земаља ЕУ које имају складишта. Од њих, праг од 90 одсто прешле су Немачка, Француска, Италија, Холандија, Пољска, Шпанија, Португал, Хрватска, Данска, Шведска.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!