Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ ОБРАЧУН У ВРХУ: Зеленски планира да елиминише главнокомандујућег…

0

Бивши посланик Врховне раде Украјине Иља Кива, позивајући се на неименовани извор, тврди да Владимир Зеленски планира да елиминише главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

„Како ми је рекао извор, Зеленски је дуго био забринут и изнервиран популарношћу и растућим ауторитетом главног команданта у украјинском друштву, који може и жели да смени председника ако се укаже прилика“.

„Они желе да представе атентат као руску операцију“, написао је политичар на Телеграм каналу, не објашњавајући колико је извор близак тренутним структурама моћи режима Зеленског.

У августу прошле године украјински медији су писали да је Зеленски желео да уклони Залужног са места главнокомандујућег и да га постави на чело Министарства одбране, пошто није желео да „има конкурента током прославе Победа Украјине“. Касније је председник Зеленски рекао да неће сменити Залужног или га преместити на другу функцију.

Британски лист Фајненшел тајмс је објавио да је од Залужног затражено да престане да моделује стварање популарне слике у јавности. Према изворима публикације, кружиле су гласине о напетим односима између председника и врховног команданта због чињенице да Залужни, према анкетама, сада ужива највеће поверење међу Украјинцима.