Прочитај ми чланак

ПОЧИЊЕ ИНВАЗИЈА?! Американци премештају трупе из Ирака у Сирију!

0

Велика колона америчке војске прешла је вечерас ирачко-сиријску границу.

Колона у којој је било најмање 250 америчких војника и 48 оклопних возила прешла је данас касно поподне преко курдског дела ирачко-сиријске границе.

Како су јавили курдски активисти, амерички војници који су из ирачког Нинвеха прешли у крајње североисточну сиријску покрајину Хасака, заутставили су се у граду Ал Малкија.

Део територије на ком су се стационирали амерички војници налази се под контролом курдског ПЈД-а, што је неуобичајено, пошто се амерички војници као саветници или артиљерисјска подршка, углавном налазе уз ЈПГ снаге курдске организације СДФ.

Овакав упад на територију Сирије, вероватно означава почетак неких нових операција Пентагона на сиријском тлу. Шпекулација је много, али је сигурно да САД полако губи све савезнике у Сиријском рату.

Курдске снаге, са којима американци блиско сарађују, недавно су, пред налетом турске војске, предали околину Манбиџа руским и сиријским регуларним војним снагама, иако је на само пар километара од предате територије пентагон управо завршавао једну од војних база на територији под контролом СДФ/ЈПГ-а.