Прочитај ми чланак

ПОЧЕТАК ВАКЦИНАЦИЈЕ у Великој Британији могућ за десетак дана

0

Британска влада је именовала секретара за вакцине, пошто би већ за десетак дана могла да почне с вакцинацијом милиона људи против корона вируса.

Премијер Борис Џонсон рекао је да ће највећи британски програм вакцинације за више деценија надгледати конзервативни посланик Надим Захави.


Британске власти тренутно процењују безбедност и ефикасност две вакцине: једну коју су развиле компаније Фајзер (Пфизер) и Бионтек (БиоНТецх), и другу чији су творци Универзитет Оксфорд и компанија Астра Зенека.

Лист Гардијан је навео да су власти болницама рекле да би прве дозе Фајзерове вакцине, ако буде одобрена, могле да добију од 7. децембра.

Британске власти су навеле да ће вакцину први примити здравствени радници и корисници домова за негу особа, а потом стари, и то прво старији од 80 година.

Велика Бриранија је наручила 40 милиона доза вакцине Фајзера и Бионтека, што је довољно за 20 милиона људи, као и 100 милиона доза вакцине Универзитета Оксфорд и компаније Астра Зенека.

Британска влада је одлучила да купи до 355 милиона доза вакцине од седам произвођача, пошто жели да вакцинише што је могуће више од 67 милиона становника.

Фајзер и Бионтек наводе да је њихова вакцина ефикасна 95 одсто, према првим налазима.

Оксфорд и Астра Зенека су ове недеље објавили да је њихова вакцина била ефикасна у 62 одсто случајева код одоба које су примиле две дозе, а у 90 одсто када је добровољцима дата прво цела, а потом половина дозе.