Прочитај ми чланак

Почео дефинитивни раскол: Зеленски одлучио да смени главнокомандујућег Залужног

0

Председник Украјине Владимир Зеленски одлучио је да разреши дужности главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, рекао је украјински политичар Георгиј Тука у интервјуу за Јутјуб канал Newsroom.

Према његовим речима, Зеленски планира да Залужног пребаци у Савет за националну безбедност и одбрану Украјине.

Тука је додао да је кандидат за место главнокомандујућег Оружаних снага Украјине начелник Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Кирил Буданов.

Према његовим речима, шеф Главне обавештајне управе украјинског министарства одбране Кирил Буданов се бори за место војног команданта.

Политичар тврди да је Зеленски повео Буданова са собом на међународне догађаје у Женеви. Тамо ће се „будући главнокомандујући Оружаних снага Украјине“ састати са западним партнерима Украјине, закључио је он.

Војни посматрач Михаил Ходаренок је говорио о томе да ли актуелни шеф украјинске обавештајне службе има потребно искуство и знање и зашто Кијев преферира његову кандидатуру.

Раније су бројни украјински и западни медији писали о могућем сукобу Зеленског и Залужног. Новинари Вашингтон поста су приметили да би Залужни, који је популаран међу својим суграђанима, могао да представља претњу за Зеленског ако одлучи да започне политичку каријеру.

Пре тога, Руска спољна обавештајна служба (СВР) је саопштила да се Залужни и Буданов разматрају у Европској унији, међу могућим наследницима Зеленског.

Раније је Врховна рада била огорчена због Залужнијевог „селфија на терену“.