Прочитај ми чланак

Почело је: Руска војска успешно напредује дуж целе линије фронта

0

Руске трупе последњих недеља успешно напредују дуж целе линије фронта, а у два правца у ДНР постигле су озбиљне успехе, рекао је за РИА Новости саветник шефа републике Дениса Пушилина, Ијан Гагин.

„Дуж целе линије борбеног додира, на неколико сектора фронта наше снаге су ишле напред. Можемо истаћи Купјански правац, где смо већ раније постигли успех, али и Артјомовски правац, где је ситуација већ неко време била жестока, а сада имамо значајан успех“, рекао је он.

Поред тога, приметио је Гагин, постоји напредак у Доњецком сектору фронта.

„Сада смо заиста кренули напред, напредујемо дуж свих сектора фронта где је почело. Није тако брзо, јер штитимо, пре свега, људство и нашу опрему“, додао је саветник.

Према његовим речима, напредовање у овој области прати активан рад артиљерије и авијације.

Према информацијама Министарства одбране, руске трупе су одбиле 25 напада украјинских снага на правцу Доњецка током протекле недеље. У тим борбама, украјинске трупе су претрпеле губитке од преко две хиљаде људи и 73 возила, док су ваздухопловство и ракетне снаге уништиле пет складишта са муницијом.

У правцу Купјанска, западна група је одбила 61 противнапад противника. Тамо су Оружане снаге Украјине за недељу дана изгубиле скоро хиљаду војника, 37 тенкова и оклопних возила, 18 артиљеријских оруђа и 20 возила. У правцу Краснолиманска, група „Центар“ је одбила 18 напада, уништивши најмање 940 украјинских војних лица и 37 комада опреме.