Прочитај ми чланак

Почеле су припреме за коначни обрачун са САД

0

Колапс америчког долара је већ почео. Ово мишљење је изнео бивши кандидат за председника САД, Рон Пол.

Последњих месеци у свету је све популарнија дедоларизација – процес смањења зависности од америчке валуте. Према Рону Полу, ово што се дешава не би требало никога да изненади, пошто је свет прилично уморан од америчке интервенционистичке политике. Ово преноси публикација „ИнфоБрицс“.

Амерички политичар је скренуо пажњу на чињеницу, да је статус долара као главне светске резервне валуте последњих година значајно опао. На том темељу, Рон Пол сматра да је све тек почело.

Сједињене Државе су пред далеко већим изазовима, јер је међународна заједница одлучна да промени тренутну ситуацију у свету.

„Ми смо интервенционистичка влада. Ми ометамо личну слободу, ми ометамо економску слободу. Ми се мешамо у унутрашње ствари свих других народа света. Говоримо им шта да раде, уводимо санкције да их казнимо, и онда се чудимо: „Шта, они се такмиче са доларом? То није фер! Ми бринемо о свету, чинимо све, а сада они нападају долар?“, каже Рон Пол.

Политичар је скренуо пажњу, да економски блок „БРИКС“, не крије своје планове за борбу против долара. Истовремено, САД морају схватити, да је ово само први талас напада на америчку валуту. У будућности ће се све више земаља укључивати у ову борбу, а као резултат, доларски систем ће се урушити.

Процес уништавања хегемоније америчког долара је већ почео. Русија и њени партнери кренули су у напад, а ускоро ће скоро свакодневно стизати вести, да је нека земља склопила посао у валути алтернативној у односу на долар. Штавише, државе „БРИКС-а“ већ разговарају о стварању пуноправне замене за долар. То је недавно потврђено и у Русији.

„Преговори о новој валути „БРИКС-а“ су већ у току, а очекује се да ће споразум бити усаглашен ове године“, рекао је Анатолиј Аксаков, шеф комитета руске Државне думе за финансијска тржишта.