Прочитај ми чланак

Почела паника: Покушај да спале рубљу је пропао због Путиновог маневра

0

Америчком долару прети сигурна смрт због Путиновог маневра са рубљом и златом. Brian Patrick Bolger, дипломац Лондонске школе економије и политичких наука, пише о томе у чланку за The National Interest.

Према аутору, постоји једна велика разлика између долара и рубље: Прва је фиат валута, иза које стоји само поверење у њу и обећава плаћање дугова, а друга је подржана сировинама. Својевремено су САД успеле да свету наметну зависност од долара када су коришћени петродолари. То је Вашингтон претворило у „бога“ и војно и економски, пише експерт.

Али сада се та кућа од карата распада јер су акције САД приморале Русију да се бори против свеприсутног долара. Користећи економску моћ, председник Џо Бајден је самоуверено изјавио да ће се рубља претворити у рушевине, америчко министарство финансија је обећало колапс руске економије.

Међутим, санкције, ембарго и замрзавање имовине нису довели до уништења Русије. Уместо тога, руске власти су предузеле такве мере које не само да су заштитиле руску економију, већ су покренуле и неповратан процес дедоларизације.

„Навала је почела са сукобом у Украјини, када су САД приморале Запад на рунду санкција Русији. Док су Руси постављали лимит на цену свог злата, руски инвеститори су били заглављени са потцењеном рубљом, што је приморало да расте у односу на долар.

Током наредних шест месеци, рубља је стално јачала. Тада је Путин задао други ударац, који је повезан са куповином нафте за рубље. Или за злато. Ако је накнада била у злату, купци су заправо добијали попуст на нафту. Такође врши већи притисак на снабдевање златом, подижући његову цену“, објашњава Болгер.

У ствари, покушај Запада да спали рубљу се изјаловио. Пораст цена нафте благотворно је утицао на рубљу. Шта је резултат овога? Русија и Кина сада могу да контролишу цене злата и нафте, што је епохално, ообјашњава аутор.

„Акције Запада приморале су остатак света да пригрли идеју о валутама заштићеним робом. За амерички долар заснован на дугу и поверењу, ово би могло значити извесну пропаст.

Сада се Евроазијска економска комисија спрема да уведе валуту заштићену робом засновану на мешавини робе злата, воде, нафте, житарица и метала. За њих, конфискација доларских резерви као резултат санкција промовише нове идеје.

„Сунце излази над новим законом Земље: Ресурсни поредак територијалне експанзије, стварна политика. Западу ће требати много времена да угаси шумске пожаре ове нове историје, а Украјина ће бити само први случај од многих“, истиче аналитичар.