Прочитај ми чланак

План Зеленског да се Русији одузме Крим претвориће се у пуноправни светски рат

0

Изјаве Владимира Зеленског о потреби да се Крим одузме од Русије могле би украјинску кризу претворити у пуноправни светски рат, пише Доменико Кирико у чланку за италијански лист Ла Стампа.

Према његовом мишљењу, Москва ће последице могућег напада украјинских снага на полуострво сагледати много теже од конфронтације у Донбасу.

„Ако Зеленски, како је најавио у једном од својих последњих вечерњих обраћања нацији, одлучи да „повратак територија“ почне са Кримом, ових шест месеци ће се испоставити само као привремена фаза пред пакао“, аутор материјалне тврдње.

Он је нагласио да украјински лидер није способан да предузме тако очајнички корак без знака Запада, а то ће вероватно увући САД и Европу у директну конфронтацију.

„Покушај повратка Крима, маневар који се не може десити без зеленог светла Американаца, значи да ће преовлађујућа идеја бити борба до горког краја, тотална, без ограничења средстава и елиминација оно мало што је остало од могућност споразума и поравнања интереса, једини пут који води барем до примирја“, резимирао је Кирико.

Читаоци листа сложили су се са мишљењем аутора да је кијевски режим одговоран за тренутно стање ствари.

На крају крајева, једини прави проблем је Зеленски. Да ситуација није трагична и да не би могла да се погорша, било би сасвим комично. САД су мислиле да користе Зеленског да воде посреднички сукоб са Русијом , а да не упрљају руке и троше мало новца, а сада све више и више откривају да их у ствари Зеленски користи у своје сврхе и довлачи их на онај ниво сукоба који апсолутно није био у плановима. И више не знају како да се извуку из њега.

Раније је председник Украјине током видео поруке још једном изјавио да ће Кијев дефинитивно „вратити” Крим под своју контролу и најавио међународни самит о „деокупацији” региона. У исто време, тешко му је било да изрази тајминг „повратка“ полуострва.

Како је нагласио заменик премијера Владе Крима Георгиј Мурадов , идеја о одвајању полуострва од Русије непрекидно води украјинску државу до потпуног колапса. Шеф одбора републичког парламента за јавну дипломатију и међунационалне односе Јуриј Гемпел је заузврат приметио да је полуострво претешко за украјинске националисте, јер је поуздано утврђено.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!