Прочитај ми чланак

ПЕТ НАЈБОЉИХ РУСКИХ ФИЛМОВА који се премијерно приказују почетком 2019. године

0

У ово доба године руски редитељи комбинују дела Достојевског и филм „Амерички психо“, приказују најтрагичније моменте данашњице, али залазе и у другачију, много страшнију стварност.

1. Спасти Лењинград (Спасти Ленинград)

Опсада Лењинграда је можда један од најмрачнијих момената у колективном памћењу руског народа. Совјетски редитељи су већ одавно опробали своје снаге преношењем на велики екран приче о опсади која је трајала две и по године. Ово ће, међутим, бити један од ретких савремених филмова чија је радња заснована на стварним трагичним догађајима, и то је најзанимљивије од свега што се засада зна о овом филму.

Млади заљубљени пар стиже до једне барже у потрази за излазом из опкољеног града и у покушају да спасе његове житеље. Спасилачка мисија, међутим, није успешна, јер бродић захвата олуја. Да све буде још горе, нацисти бомбардују остатке брода и преживеле путнике.

Трејлер подсећа на „Титаник“ Џејмса Камерона, али се стварне околности једног и другог бродолома доста разликују, тако да је то још једна интригантна непознаница везана за овај нови руски филм.

Премијера: 31. јануар 2019

2. Последње искушење (Последнее испытание)

Велика је недоумица да ли је овај филм заснован на крвавом терористичком нападу у Москви 2002. године у театру Норд-Ост.

Првобитна верзија сценарија је написана убрзо после поменутог напада и инспирисана је трагедијом у којој је живот изгубило најмање 170 људи. Редитељ Алексеј Петрухин је рекао да је у почетку замислио ту причу као својеврсно „одавање почасти“ америчком филму „Умри мушки“ – требало је да се бивши полицајац нађе на правом месту у право време и да се бори за живот талаца.

План је промењен после премијере Петрухиновог дебитантског филма „Учитељица“ („Училка“), драме у којој главна јунакиња измиче контроли и држи сопствено одељење као таоце. Редитељ је рекао да је био толико инспирисан реакцијом гледалаца (а реакције су биле опречне) да је његове главне јунаке убацио и у свој нови филм, и уједно је изменио хронологију, тј. пребацио радњу у 2019. годину.

Па ипак, поменути историјски догађај је толико озбиљан да се ова прича једноставно не може много удаљити од њега и свакако ће код гледалаца изазвати одређене асоцијације. У сваком случају, акција и напетост су гарантовани.

Премијера: 7. фебруар 2019.

3. Вукови и овце (Волки и овцы)

Руска индустрија анимираних филмова је буквално освојила глобално тржиште откако се појавила чувена анимирана серија „Маша и медвед“ која један за другим побија све рекорде. Управо због тога немојте ни случајно пропустити нове анимиране филмове који стижу из Русије. Ко зна, можда ће овај нови цртаћ исто тако суптилно освојити светско тржиште.

Вукови и овце су дошли да живе заједно у миру. Међутим, њихову мирну коегзистенцију изненада угрожавају два тајанствена дошљака – поларна лисица и јагње.

Премијера: 24. јануар 2019.

4. Свитање (Рассвет) и други руски хорор филмови

Савремени руски хорор доживљава праву ренесансу. У првој половини 2019. године биће премијерно приказано неколико филмова страве и ужаса. „Створење“, „Свитање“, Дама пик“, „Гости“ – да поменемо само неке од њих. Засада „Свитање“ делује као најперспективнији филм, бар судећи по шокантним и застрашујућим фрагментима, пуним упечатљивих и језивих сцена. Па чак и ако конкретно овај филм не оправда очекивања свих заинтересованих (то се никада унапред не може знати), свакако је руски хорор постао жанр на који убудуће треба обратити пажњу.

Главна јунакиња пати од ноћних кошмара који веома подсећају на стварност и постаје део експеримента организованог ради лечења таквих пацијената. Заједно са другим добровољцима она тоне у заједнички реалистични кошмар. Међутим, експеримент се не одвија по плану и сви се они буде у потпуно другачијој стварности, где је стање много горе него у било којем ноћном кошмару.

Премијера: 31. јануар 2019.

6. Руски зли дух (Русский бес)

Овај филм је већ добио награду за најбољу режију на филмском фестивалу „Кинотавр“ 2018. године, а у биоскопима ће се појавити у првој половини 2019. године. Поједини филмски критичари пореде ово остварење са делима Достојевског, али „зачињеним“ бруталношћу коју у себи садржи „Амерички психо“. Такво поређење само по себи је довољан разлог да погледате овај филм.

Млади дизајнер се заљубљује у ћерку успешног бизнисмена и покреће сопствени бизнис, тј. отвара ресторан, како би стекао углед у очима захтевног таста. Међутим, он брзо схвата да га неко омета у бизнису и да му чак ради о глави. Потрага за анонимним непријатељем служи као провера људске природе и отвара мрачне стране људског разума.

Премијера: 31. јануар 2019.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!