Прочитај ми чланак

Песков: Радимо на енергетском савезу евроазијских партнера

0

Портпарол Кремља потврдио да земље Евроазијске економске иницијативе имају у плану стварање заједничког енергетског простора

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је данас да земље Евроазијске економске иницијативе имају у плану стварање заједничког енергетског простора. Ипак, како каже, овај процес неће се одвијати брзо.

„То је тежак посао. Али најважније је да ће његови резултати у потпуности бити у складу са интересима народа свих држава које би у њему учествовале“, објаснио је Песков за „Известија“.

Путин: Инфлација у Русији пада

Председник Русије оценио је данас током састанка Евроазијске економске иницијативе у Киргистану да се сарадња у енергетици међу чланица уније развија активно, и додао да је у плану стварање посебне структуре која би се бавила актуелним питањима у овој сфери.

Овим ће, како је рекао Путин, земље ове организације бити сигурне да ће у дугорочној перспективи бити снабдевене неопходном количином кључних енергената. Партнери су о томе данас говорили врло отворено и конкретно, објаснио је Путин. 

Лидери Русије и Казахстана крајем новембра разговарали су у Кремљу о стварању такозваног тројног гасног савеза који би осим ове две земље укључивао и Узбекистан. Председници су прошлог месеца говорили о питањима која се тичу транспорта руског гаса преко две бивше земље СССР-а, објаснио је тада Песков. 

Ројтерс нетачно пренео речи председника Узбекистана

Портпарол Кремља дотакао се и недавне тврдње коју је објавио „Ројтерс“, а која говори о томе да је председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев наводно одустао од идеје да ступи у тројни гасни савез. Песков је демантовао те написе, рекавши да је то покушај политизације овог питања, а оно се, заправо, не тиче политике.

„Потребно је обратити пажњу на комерцијалну корист коју би земље имале уколико би ступиле у нови енергетски савез. Овде се не ради о некаквим политичким условима“, објаснио је данас портпарол. 

Путин био у праву у вези са Минским договором

Председник Русије Владимир Путин био је у праву када је говорио о томе да Запад и Украјина Минским договором само желе да добију на времену како би ојачали Украјину, оценио је данас Песков.

„Верујем у искреност и мудрост председника Русије Владимира Путина који је од самог почетка говорио да Украјина игра игру како би добила на времену и да она не жели да испуни обавезе које је прихватила у Минску. Он је зато позивао све земље да своје потписе потврде и на делу. Али сви су се устезали. Зато сада имамо последице“, објаснио је портпарол.

Ова тема поново је постала актуелна након што је бивша немачка канцеларка Ангела Меркел у интервјуу за „Цајт“ рекла да су „споразуми из Минска омогућили Украјини да добије драгоцено време и постане јача“. „Сами по себи, ови договори били су покушај да се Украјини обезбеди време које јој је потребно“, рекла је Меркел, признајући да је Запад спремао Украјину за рат, што је данас потврдио и руски лидер.

Меркелова је, заправо, у име колективног Запада признала неизбежност војне операције у Украјини, иако се тамо свим силама труде да читаву ситуацију прикажу другачије.