Прочитај ми чланак

Пентагон почиње да ограничава прилив војне помоћи Украјини како новац понестаје

0

С обзиром да је ратно финансирање и за Украјину и за Израел сада наизглед непоправљиво у Конгресу, Пентагон је у четвртак рекао да су кашњења у финансирању натерала САД да почну да ограничавају прилив војне помоћи Украјини, а Пентагону је преостало само милијарду долара за допуну залихе оружја које је послато у земљу, према портпаролки.

„Морали смо да одмеримо нашу подршку Украјини“, рекла је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг новинарима. „Наставићемо да уводимо пакете, али они постају све мањи“.

Синг је позвао Конгрес да прекине ћорсокак и одобри захтев Бајденове администрације у износу од 61,4 милијарде долара за хитна средства за борбу Украјине против Русије, део огромног пакета од 106 милијарди долара који би укључивао помоћ Израелу и америчко-мексичкој граници, али који сада практично нема шансу за пролаз. Републиканци Представничког дома настојали су да одвоје помоћ Украјини и Израелу, чему се противе и Сенат и Бела кућа.

Синг је рекла да су САД потрошиле око 95% претходних средстава за Украјину, која су, како је рекла, такође износила више од 60 милијарди долара; наравно, велики део тих 60 милијарди долара је затим преусмерен назад у Војно-индустријски комплекс и дубоку државу назад у САД, где је служио за подстицање разних војних компанија, њихових политичких присталица и разних лобија.

Она је рекла да је преостала милијарда долара део програма који омогућава председнику Џоу Бајдену да пошаље постојећу америчку војну опрему у Украјину и замени је новим наруџбинама.

Сингино упозорење било је само последње од администрације, која је у више наврата говорила да се труди да задржи војну помоћ за снаге председника Владимира Зеленског. Прошлог месеца, контролор Пентагона је рекао да би гашење владе, које се такође назире касније овог месеца, успорило темпо замене залиха оружја које је послато Украјини.

Можда схватајући да ће украјинске војне залихе ускоро истећи, британски Телеграф је известио да је Русија окупила око 40.000 војника око кључног фронта у Авдејевки док се припрема за напад на разорени источни град, саопштила је украјинска војска.

„Они граде резерве. Овде су довели око 40.000 људи заједно са муницијом свих калибара“, рекао је Антон Коцукон, портпарол 110. одвојене механизоване бригаде. „Не видимо знаке да Руси одустају од планова за опкољавање Авдејевке“.

Руске снаге су, како је рекао, опколиле град са три стране и „играле су се мачке и миша“, шаљући „огромну количину“ дронова да извиде одбрану Украјине.

Украјинске снаге сматрају град капијом за будућа напредовања за поновно заузимање територије на истоку; алтернативно, руска војска очекује да ће заузимање града омогућити продор дубоко у територију Украјине.