Прочитај ми чланак

Патрушев: Русија је два пута спасавала Америку, сада неће сметати њеном распаду

0

„Сједињене државе су главни диктатор у свету - газе суверенитет других држава“

Русија је у 18. и 19. веку два пута помогла Сједињеним Америчким Државама да избегну распад, али у данашње време то није препоручљиво – рекао је секретар Савета безбедности РФ Николај Патрушев.

Навео је да је Русија, чија је древна и богата култура заснована на духовности, саосећању и милосрђу, увек била бранилац суверенитета и државности свих народа који су јој се обратили за помоћ. Па се поново вратио Америци:

„Русија је најмање два пута спасила Сједињене Државе – током њиховог рата за независност и грађанског рата. Али, уверен сам да сада више није препоручљиво помагати им да сачувају свој интегритет“.

Патрушев је додао да је проблем Вашингтона у томе што се „превише упуштао у геополитичке игре, заборављајући на своје домаће горуће проблеме“, да то чини чак и сада када антагонизам између републиканаца и демократа само расте, а појачавају се супротности између различитих финансијских структура и транснационалних корпорација које не раде за добробит народа Америке.

Патрушев сматра да су САД главни диктатор у свету и да газе суверенитет других земаља.

И упозорава да су земље НАТО – у настојању да поразе Русију на бојном пољу и распарчају је – Украјину претвориле у велики војни логор:

„Земље НАТО су, у ствари, стране у сукобу у Урајини. Вашингтон Кијеву шаље оружје и пружа му обавештајне податке. Инструктори и саветници НАТО обучавају украјинску војску, а страни плаћеници учествују у биткама. Западне земље не намеравају да окончају сукоб док не победе Русију и не раскомадају је“.

Kрајем фебруара je чланица Представничког (доњег) дома америчког Конгреса Марџори Тејлор Грин рекла да се Сједињене Америчке Државе крећу ка националном разводу, да све иде ка томе да се републиканске државе одвоје од демократских, а да је земљи потребно и да избегне почетак новог грађанског рата.

Британски лист The Guardian је у лето 2022-ге оценио да у САД постоји реални ризик избијања грађанског рата.

Још је указао да је од јануара 2020. године продаја оружја у САД драматично порасла и да не јењава.