Прочитај ми чланак

Парализа у Немачкој: Све стало, затворени највећи аеродроми

0

Синдикати у Немачкој отпочели су генерални штрајк у саобраћају, који ће трајати 24 сата. Они захтевају веће плате, а готово потпуно су стале регионална железница, као и летови са великих аеродрома, попут оног у Франкфурту.

На највећем немачком аеродрому у Франкфурту отказани су сви данашњи летови, чак 1.170, а процена је да је погођено 160.000 путника.

Не ради ни аеродром у Хамбургу, где је отказано свих 147 данашњих летова, или авиони на њима лете без путника. Сви домаћи летови отказани су и на аеродромима Лајпциг и Дрезден.

Железнички саобраћај у бројним деловима Немачке је потпуно прекинут. У Берлину не раде регионална и приградска железница. Синдикат железничара саопштио је да у покрајинама Хесе и Северна Рајна Вестфалија „ништа више не ради“. Иако је Западна Померанија мање погођена штрајком него други делови земље, регионална железница је и тамо стала, а и железничке компаније које не штрајкују, не могу да возе због штрајка железничких служби, преносе немачки медији.

На велики штрајк упозорења позвали су синдикат железнице и саобраћаја ЕВГ и синдикат запослених у јавном сектору Вер.ди. Штрајк се одржава током преговора послодаваца и синдиката запослених у јавном сектору. Синдикат Вер.ди тражи повећање плате од 10,5 одсто, али тако да најмање повећање буде 500 евра месечно у бруто износу.

Одбијена је понуда послодавца да повећање износи пет одсто у два корака, те да буде једнократно исплаћено по 2.500 евра.

Синдикат железничара захтева повећање од 12,5 одсто, односно најмање 650 евра месечно.

Поред железница и аеродрома, очекује се да штрајк погоди и друге видове јавног превоза, а потпуну блокаду синдикати су најавили у седам од 16 немачких покрајина.