Прочитај ми чланак

Папагаји постали зависници од алкохола, пијани изазивају несреће (ВИДЕО)

0

Црвенокрили папагаји хране се воћем богатим алкохолом и умиру од интоксикације или несрећа узрокованих летењем под дејством алкохола, упозорили су аустралијски ветеринари.

Децембар је крај сезоне манга у региону Кимберли у западној Аустралији, тако да на земљи има много опалог воћа. Будући да је посебно богат шећером, манго производи велике количине алкохола док труне под сунцем.Ово обиље бесплатног пића постало је права претња локалним црвенокрилим папагајима, који су једноставно зависни од ферментисаног манга.

Најмање шест птица са симптомима тровања етанолом доведено је у ветеринарску болницу „Брум“ током протекле недеље, рекао је ветеринар Пол Марфи.

„Обично пате неколико дана… Прилично су летаргичне и у различитим фазама омамљености“, рекао је он.

Ти папагаји су имали среће, али „много их је, нажалост, који не стигну до клинике јер умиру пре него што их људи пронађу“, наводи Марфи, преноси РТ.

Неке птице су такође страдале услед „пијаног понашања“ јер је алкохол утицао на њихове моторичке способности. „Имамо неколико извештаја о залетењу у прозоре и лежања на поду, немогућности летења и лаког плена за мачке и друге предаторе“, рекао је ветеринар.

Чини се да су црвенокрили папагаји једина врста птица која има проблем са ферментисаним мангом, кажу научници.

Смртност узрокована алкохолом је цена коју плаћају за репродукцију свог омиљеног дрвета.

„Етанол очигледно има неку врсту еколошке вредности за дрво“ јер птице које привлаче ферментисани манго затим даље распршују његово семе, рекао је за „АБЦ њуз“ Мајкл Консидин, ванредни професор на Универзитету Западне Аустралије.