Прочитај ми чланак

Папа: Немам ништа против Степинца и Хрвата

0

PAPA 3

– Папа Фрањо добро је обавештен о реакцијама из Хрватске на његов предлог – рекао је Ерико о новинским нагађањима да је циљ оснивања скупине стручњака „екуменска“ или геополитичка стратегија ради изградње „моста“ према патријарху Иренеју и према патријарху Руске Православне Цркве Кирилу, пише Индеx хр.

– Папа би могао одмах потписати Декрет о Степинчевој светости јер „нема двојби о лику Степинца“ и то ми је дао схватити на хиљаду начина – рекао је Ерико хрватским медијима.

Ништа против Хрвата

– Међутим, одабрао је да избегне „напетости“ између две Цркве и предложио је стручну скупину која може помоћи да „се распрше сене“ које су постојале између две Цркве и може помоћи „на путу помирења два народа“.

„Реците то свима, и немојте се уморити понављати: немам ништа против лика кардинала Степинца и немам ништа против хрватског народа“, цитирао је Ерико папу Фрању.

– Папа Фрањо нагласио је да жели „отворену Цркву“, „Цркву која разговара“, „екуменску Цркву“, а то се односи и на одлуку „коју ћемо донети о канонизацији блаженог кардинала Алојзија Степинца“ – казао је надбискуп.

Објаснио је да мешовита комисија има своју природу и циљ, а то значи „сагледати околности у којима се блажени Алојзије Степинац повесно нашао“.

Комисија би требало да има по три члана из сваке Цркве, али могуће је да се њихов број повећа с једне или друге стане, а могуће је да покровитељство над њом преузме Света Столица. Први састанак требало би да се одржи у Риму.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!