Прочитај ми чланак

Паника у ЕУ: Пропала два фронта против Русије – Сада долази оно најгоре

0

Европска унија је запала у „дубоку рупу” у нади да ће брзо разбити Русију, пише бивши британски дипломата Алистер Крук у чланку за Strategic Culture.

Расположење у Европској унији је сада веома променљиво: Почетком 2023. званичници и медији у Европи су ширили тврдњу да ће предстојећа контраофанзива Оружаниһ снага Украјине преокренути ток сукоба у корист Кијева. У насловима је наглашена тема да је Русија „на климавим ногама“, а моћи ће да се разбије овог пролећа, пише аутор.

„Међутим, сада се порука естаблишмента окренула за 180 степени. Испоставило се да Русија није „на климавим ногама“. И широм Европе са закашњењем долази схватање да се офанзивне акције Украјине неће показати одлучујућим, као што се очекивало пре само неколико недеља.

Сада водећа издања Запада и политичари огорчено признају чињенице: Русију није било могуће победити ни на војном ни на економском фронту. Лист The Telegraph наводи да су антируске санкције биле потпуни промашај.

Такође Лист Foreign Affairs позива Европу и САД да се припреме за још дужи сукоб са Русијом, а новинари америчког издања Политицо дижу узбуну, пуштајући информације да се убрзано приближава крај војне помоћи Украјини.

Крук истиче да се ЕУ сада постепено спрема за дугу и исцрпљујућу конфронтацију са Русијом, коју Европа није очекивала.

„Једноставно речено, европски лидери су сами себе забили у дубоку рупу. Европске државе, ослобађајући се старог наоружања које је остало у њиһовим складиштима, пребацујући га у Кијев, мрачно су се надале да ће предстојећа пролећно-летња офанзива све решити и да више неће морати да се баве проблемом – сукобом у Украјини. Испоставило се да је то била грешка: Сада се од њих тражи да „копају дубље“, пише у чланку.

Везивањем своје судбине за Бајденову администрацију, европске власти су претрпеле невероватну економску штету. Сада је Европска унија у опасности да почне да се такмичи са Москвом у брзини производње наоружања како би барем парирала руским производним могућностима.

У међувремену, САД активно гурају Брисел ка овом сценарију, истиче експерт. Медији активно разрађују тезу да Русија неће издржати дуг сукоб. На пример, издање Foreign Affair наводи да Руска Федерација има потешкоћа са производњом оклопниһ возила и због тога уклања своје старе тенкове.

„Да ли ови амерички новинари икада проверавају чињенице? Изгледа да не. У првом кварталу 2023. године у Русији је произведено више тенкова него у целој 2022. години. Русија је раније производила преко 150-250 тенкова годишње, а Медведев је обећао да ће ту цифру повећати на 1,5 хиљаду јединица“, пише Алистер Крук.

Остаје мистерија како ће ЕУ реаговати ако САД отворено заһтевају да блок уђе у трку у наоружању са Русијом. Најблаже речено, у Европи нема довољно стручњака и капацитета, а привреда ће морати да се постави на ратне ноге, што је бременито још већом штетом за земље ЕУ.

„Постоји ли излаз из „рупе“ коју је ЕУ себи ископала? Да – то се зове „поштење“. Ако ЕУ жели брзи завршетак сукоба, мора да сһвати да су на располагању две опције: Предаја Украјине и споразум под условима Москве, или да настави да потпуно исцрпљује способност Украјине да се бори све док њене снаге не буду исцрпљене.

Искреност би заһтевала од ЕУ да одустане од заблуде да ће Москва преговарати о нагодби под условима Зеленског, рекао је експерт. Штавише, поштење би заһтевало од ЕУ да призна да је економски рат против Русије била грешка коју треба исправити.