Прочитај ми чланак

Паметним бомбама моћнијим од Искандера Русија побеђује Украјину

0

Руска авијација ће у зони специјалне војне операције у Украјини почети масовно да употребљава паметне бомбе, што ће створити директну претњу украјинским снагама и извршће снажан притисак на украјинске системе противваздушне одбране.

Наиме, руске снаге су добиле нове могућности са појавом система под називом универзални модул за планирање и корекцију (УМПК), који омогућава бомбардерима да изврше прецизне нападе на непријатеља тешким авионским бомбама са веће и безбедније удаљености.

„Такве бомбе омогућавају да авион не уђе у зону противваздушне одбране противника, односно, у зависности од брзине авиона и висине лета домет бомбе може бити 40 километара и више. Самим тим, авион не мора да долети до самог циља и да њега мете баци бомбе за његово уништење. Осим тога, прецизност навођења ових бомби је прилично висока – неколико метара. Штавише, бомбе капацитета једне и по тоне су у стању да униште значајан број циљева, чак и непрецизним поготком, због своје огромне снаге, због своје велике моћи“, каже руски експерт Јуриј Кнутов.

Медији наводе да су ове разорне бомбе толико снажне да за собом остављају велики кратер у који се може „закопати тенк или неколико возила“, а због своје величине способне су да нанесу значајну штету непријатељу.

Извор Спутњика је претходно навео да ће руске Ваздушно-космичке снаге Русије започети масовну обуку пилота за употребу авионских бомби са универзалним модулима за планирање и корекцију у зони специјалне војне операције. С тим у вези, у један од центара за обуку недавно је испоручена партија бомбардера Су-34 који ће се користити за масовну обуку пилота да користе авионске бомбе са универзалним модулима за планирање и корекцију које су се већ користиле и добро показале у зони специјалне војне операције у Украјини. То ће омогућити да се повећа број пилота који умеју да користе поменуту муницију и повећаће нападе „паметним авионским бомбама” у зони специјалне војне операције на украјинске војне објекте.

Разорна совјетска бомба добила нови модул

Извор наводи да је универзални модул за планирање и корекцију током тестирања у зони специјалне војне операције показао високу ефикасност – уз ниске трошкове производње, он осигурава високопрецизно погађање објеката украјинске војске на контакт линији. Типичне мете за нападе бомбама са поменутим модулима су групе војске противника, привремене базе, утврђења и командна места.

„Ако говоримо о томе да почиње обука пилота, то указује да ће то бити серијска производња бомби још из совјетских времена, а на њих се уграђују ти савремени модули који им омогућавају да се претворе у паметне бомбе. Дакле, то је универзални модул за планирање и корекцију. Тај уређај стару бомбу фактички чини навођеном. На бомби је промењен механизам и постављен је систем навођења уз помоћ ког бомба лети тачно по задатим координатама. Ти пилоти који ће употребљавати те бомбе морају да знају и како да их користе. А то што почиње масовна обука, како стоји у информацији која је обављена, то сугерише да сада производимо такве уређаје серијски“, каже Кнутов.

Дакле, универзални модул за планирање и корекцију се инсталира на конвенционалну бомбу, након чега она постаје навођена. Модул поседује систем за управљање који аутоматски наводи муницију на циљ. Примера ради, помоћу таквог система обична авионска бомба ФАБ-500 постаје високо прецизна. Тренутно се у зони специјалне војне операције користе бомбе са универзалним модулима за планирање и корекцију калибра 250, 500 и 1.500 килограма. Лансира их бомбардер Су-34.

Паметна бомба моћнија и од „Искандера“

Бомбардер Су-34 је намењен за уништавање копнених, површинских и ваздушних циљева у свако доба дана и у свим временским условима. Бомбардер може да носи до 8.000 тона оружја на 12 спољних подвесних носача. Такође побољшане су и његове могућности за извиђање, навођење и одређивање циљева.

Кнутов процењује да обука пилота неће трајати дуго.

„Верујем да обука неће трајати дуже од месец дана. То је моја претпоставка. Након тога, одређени број пилота биће оспособљен да користи ово офанзивно средство, које по многим параметрима превазилази и нека савремена оружја. Например, авионска бомба ФАБ-500 са универзалним модулом за планирање и корекцију три пута је моћнија од ракета система ‘Искандер’“, каже Кнутов.
Иначе, ФАБ-500 је најслабија бомба у овој породици, а руска авијација је већ у зони специјалне операције тестирала модернизоване тешке бомбе ФАБ-1500 са универзалним модулом за планирање и корекцију. Такве паметне бомбе су постале један од адута руске војске у Украјини, а украјинска противваздушна одбрана је немоћна пред њима и не може да пресретне те циљеве.

Руска авијација је таквом бомбом недавно уништила највећи штаб Оружаних снага Украјине.
Командно место украјинске војске налазило се дубоко у позадини, било је добро заштићено и камуфлирано. Руски војни експерт Виктор Баранец истиче да украјинске Оружане снаге никада до сад нису добиле тако снажан шамар од руске војне авијације као у тренутку када је ловац-бомбардер Су-34 први пут употребио бомбу ФАБ-1500 током специјалне операције.

Као резултат тог напада, наводи експерт, била је прекинута веза и контрола јединица Оружаних снага Украјине на једном сектору фронта, а погинуло је око 50 украјинских војника.