Прочитај ми чланак

ПАКАО У ЕВРОПИ : Људи прескачу оброке, смањују куповину хране

0

ОКО 71 одсто потрошача из земаља Европске уније променило је своје потрошачке навике како би задржали храну на столу усред кризе економске кризе, известио је у понедељак Блумберг, позивајући се на истраживање америчке компаније за истраживање тржишта ИРИ.

Према извештају, „умор од инфлације“ у довео је до понашања које није виђено од 1970-их и 1980-их, као што је прескакање оброка, смањење потрошње на храну, куповина застарелих добара или артикала по сниженим ценама .

Неких 58 одсто је принуђено да смање основне ствари, а 35одсто користи личну уштеђевину или узима кредите за плаћање рачуна.

Више од половине испитаника је, такође, открило да планирају да смање наручивање хране, док је 47 одсто рекло да ће ограничити посете ресторанима, баровима и кафићима.

Старији потпредседник ИРИ Ананда Рој рекао је да очекује да ће се ситуација погоршати и указао на то да ће и потрошачи и трговци морати да се прилагоде новој реалности, пошто се инфлација вероватно неће смањити у блиској будућности.

– Постоји неколико тешких одлука за купце на картицама, а трговци ће морати пажљиво сагледају како ће одговорити на потребе купаца – рекао је он.

Раст цена у ЕУ је у септембру скочио на нови рекорд од 10,9 одсто на годишњем нивоу, известила је прошле недеље статистичка агенција Евростат. Повећање је и даље узроковано трошковима хране, горива и енергије.