Прочитај ми чланак

Пад Империје: Како је Америка злоупотребила привилегију и сатерала себе у ћошак

0

Јачање кинеског јуана и слабљење америчке валуте последица су несмотрене монетарне и фискалне политике владе која је злоупотребила вредност долара, оценила је бивша заменица министра финансија

Некадашња заменица министра финансија САД Моника Краули оценила је у разговору за „Фокс њуз“ да се Сједињене Државе налазе у савршеној олуји дедоларизације за коју су и саме криве.

Саудијска Арабија најавила је недавно да ће трговати нафтом у другој валути, као и да би могла да се придружи земљама БРИКС-а и економској унији са Ираном, Русијом и Кином, што би довело до тога да америчка економија и валута више не буду доминантне.

„Тешко је нагласити колико би напуштање америчког долара као глобалне резервне валуте било катастрофално. Од краја Другог светског рата, долар је био уточиште јер је био подржан, најпре златом а потом снагом америчке економије, али и чињеницом да се нафтом увек трговало у доларима. Ако би се то окончало, то би значио крај долара“, навела је Краули.

„Имати статус светске резервне валуте је привилегија коју смо ми злоупотребили несмотреном монетарном и фискалном политиком која је умањила вредност долара. Сада имамо савршену олују због Бајденове слабости, његовог обрачуна са енергетским сектором код куће, сукоба у Украјини. И зато непријатељи предвођени Кином формирају нови економски блок. Ако Саудијска Арабија, која је наговестила да је отворена за ово, одлучи да тргује нафтом другим валутама, доћи ће до имплозије глобалног економског система, сасвим сигурно америчког, а ако се то догоди, следи нам висока инфлација“, упозорила је Краули.

Још важније, навела је она, „изгубићемо нашу економску доминацију и статус суперсиле“.

На питање како се привилегија да је долар светска резервна валута одражавао на обичне Американце, Краули је подсетила да је економска доминација САД значила ниже цене.

„Читав глобални економски систем ослањао се на безбедан и стабилан долар. То више није тако. А пошто смо ми штампали новац као луди, девалвирали смо вредност долара. Ако се Саудијци придруже непријатељима Америке и тргују нафтом у другим валутама, то ће поткопати читав економски систем, а нас чека подивљала инфлација“, упозорила је она.

Краули сматра да је крајњи циљ свега да се успостави дигитална валута која би америчкој влади, која већ има пилот програм, омогућила да има приступ и контролу над свиме што се продаје или купује.