Прочитај ми чланак

П.К.Робертс: Пророчанство о крају Запада се остварује

0

Запад се ближи свом крају. До овог закључка дошао је бивши радник Беле куће Пол Крејг Робертс.

Робертс, који је радио у администрацији Роналда Регана, изузетно је незадовољан тренутном политиком Сједињених Држава. Према америчком стручњаку, све иде ка крају западне цивилизације, који је пре пола века предвидео француски писац Жан Распаил.

„Верујем да је Жан Распаил видео крај западног света 1973. и описао га у свом роману Camp Saints“, каже Робертс.

Ово футуристичко дело говори о томе како је избила глад у једном од индијских градова. Белгијска влада одлучила је да пусти у земљу изгладнелу индијску децу. Али када су белгијску амбасаду напале огромне гомиле мајки са потомством, власти су поништиле своју одлуку.

Као резултат тога, избила је побуна, затим револуција, конзуларно особље је убијено, а полуизгладњеле гомиле одлучиле су да заузму „свети логор“ – место где има хране, воде, становања и благодети западног начина живота.

У роману, гладни мигранти у потрази за „земљом обиља млека и меда“ прво су освојили Белгију, а затим Француску, постављајући тако крај том „светом логору“.

Пол Крејг Робертс сматра да пророчанство француског писца почиње да се остварује, и то у ширем смислу. То ће утицати не само на Белгију или Француску, већ на цео западни свет, укључујући и Сједињене Државе. И не ради се само о мигрантима, мада и они то раде. Чињеница је да су, према речима бившег службеника Беле куће, људи на Западу заборавили да размишљају критички.

„Поново и поново, безбрижни Американци допуштају политичким представницама да им испирају мозак“, каже Робертс.

Он истиче да су медији на Западу апсолутно корумпирани, па их упоређује са представницима најстарије професије, називајући их „проституткама“. Амерички и европски медији се баве индоктринацијом становништва, обмањују људе, руше моралне темеље и спремни су да инспиришу потрошача на било шта.

Као пример Робертс наводи ситуацију са Русијом и како су медији описали све што се дешавало у америчко-руским односима од распада СССР-а. У почетку су Сједињене Државе грубо прекршиле обећања дата Горбачову да се НАТО неће ширити на исток, али је штампа почела да пише да није било обећања.

„Клинтонова је померила НАТО на руску границу. Амерички патриоти поздравили су ову фаталну грешку као „задавање страшног ударца комунизму“, каже Робертс.

Тада је избио сукоб у Јужној Осетији. Када је грузијска војска, наоружана и опремљена од стране Сједињених Држава, подвргла главни град Јужне Осетије масовном гранатирању, Русија је била принуђена да интервенише. Али медији на Западу су представљали Москву као агресора.

Затим је уследила револуција предвођена Западом у Украјини 2014. године, која је срушила владу у миру са Русијом. За нове владаре најављени су неонацисти под контролом Вашингтона. Према Робертсовим речима, ово је био глуп и неодговоран чин америчких неоконзервативаца, који је довео до озбиљних проблема у односу САД и Русије, све до ризика од нуклеарног рата. Али медији и даље не пишу о правим разлозима за то.

Затим су Сједињене Америчке Државе доживеле „Руски шпијунски скандал“ – скандал о наводном мешању Русије у америчке изборе. Циљ скандала био је дискредитација Доналда Трампа, који је желео побољшати односе са Москвом. Међутим, медији нису били на његовој страни и помогли су да се појача прогон Трампа са оптужбом да има везе са Русијом без икаквих доказа за то. А људи на Западу су мирно веровали у све ово.

„Доживотно посматрање безбрижне америчке јавности уверило ме је да нису у стању да бране своју слободу и да препознају изазове своје слободе. Они заувек наседају на трикове ‘страног непријатеља’ владајућег естаблишмента“, резимирао је Робертс.

Управо чињеница да друштво, по било ком питању, дозвољава да буде заваравано што ће довести до краја западног света, сигуран је бивши званичник Беле куће. И пророчанство француског писца у овом смислу је већ почело да се остварује.