Прочитај ми чланак

Ово су три сценарија за Украјину у 2024. години

0

Бивши саветник кабинета председника Украјине Алексеј Арестович је за пољски лист Рзецзпосполита навео три сценарија за развој догађаја у Украјини 2024. године.

Према речима Арестовича, у Украјини ће се у сваком случају наставити сукоби, ако не са Русијом, онда унутар земље.

„Искрено, не видим позитиван сценарио за Украјину 2024.’’, оцењује Арестович.

У првом сценарију, Арестович је Украјини предвидео „трећи Мајдан, овај пут, међутим, оружани“. У овој ситуацији Русија, САД и Кина ће морати да се договоре да прекину борбе на територији Украјине, али за Кијев то неће бити миран исход сукоба.

Бивши саветник председника је сигуран да би прекид ватре ипак био прекршен. Такође, трауматизовани мушкарци ће се вратити из ратне зоне и суочити се са тешком реалношћу. „Доћи ће до локалних сукоба“, додао је Арестович.

У новембру је украјински председник Владимир Зеленски најавио могући Мајдан у Украјини. Међутим, неће га припремати грађани земље, сматра шеф државе, већ Русија, „са циљем да се изврши државни удар“. „Такве информације добијамо од наших обавештајних служби и наших партнера“, објаснио је председник Украјине.

„То је оно што је Зеленски назвао „трећим Мајданом“, унутрашњом револуцијом тако да садашњег шефа државе, који није спреман да преговара са Русијом, замени неко отворен за преговоре“, објаснио је политиколог Дмитриј Леви.

Други сценарио, сугерише Арестович, подразумева наставак непријатељстава уз подршку западних савезника, али Оружане снаге Украјине у томе неће постићи успех. „Тада ћемо почети да се хватамо за гушу и тражимо одговорне“, рекао је политичар.

„Запад ће се одједном опаметити и дати нам огромну количину оружја и друге помоћи. Онда ћемо прећи у офанзиву. Али, искрено, не видим позитиван сценарио за Украјину 2024.“, описао је Арестович трећу опцију. Он је упозорио да такав развој догађаја припада „сфери фантазије”.

Арестович је раније рекао да се сукоб може окончати само глобалним преговорима између Запада и Русије. Он је указао да би такав споразум могао да успостави нова правила игре у Европи.