Прочитај ми чланак

Ово су камате у Србији, а ово у региону и ЕУ: Одраше нас

0

Високе каматне стопе за све кредите, па и стамбене, постале су “нормалност” у Србији – задуживање је из месеца у месец све неповољније и скупље. Ситуација у региону је, ипак, другачија, па дужници у Црној Гори и Босни и Херцеговини пролазе драстично повољније. Исти је случај и у Словенији, док је у Немачкој ситуација 50-50, фиксна каматна стопа је нижа, а варијабилна виша.

Како бисмо проверили колико је задуживање у Србији заправо неповољно, упоредили смо каматне стопе за стамбене кредите код нас, у Црној Гори, БиХ, Словенији и Немачкој.

Пречешљали смо понуде банака у овим државама, и видели да, приликом куповине стана на кредит, мањи износ камате плаћају дужници у скоро свим земљама које смо поредили.
Србија

Фиксну каматну стопу, ону која се, без обзира на кретања еурибора не мења током читавог периода отплате, не нуде све банке.

Ипак, у оним банкама које нуде фиксну камату, она је у старту виша од варијабилне. У просеку, у нашим банкама она се креће од 6,7 до 9,35 одсто.

Варијабилна каматна стопа формира се од банкарксе марже и еурибора, односно каматне стопе по којој европске банке међусобно позајмљују новац.

У Србији, еурибор је најчешће тромесечни или шестомесечни.

Ако је рата кредита везана за тромесечни еурибор, камата се рачуна тако што се на банкарску маржу додаје вредност еурибора на дан 31. марта, 30. јуна, 30. септембра и 31. децембра.

Ако је у питању шестомесечни еурибор, камата се рачуна на основу његове вредности 30. јуна и 31. децембра.

Тако варијабилна каматна стопа варира од 6,42 до 7,76 одсто, али се она мења од јуна 2022. године, откада расте еурибор, а према проценама економиста, тако ће бити и у наредним месецима.

Црна Гора

Обе врсте камате повољније су у суседној Црној Гори. Што се тиче фиксне, она се креће од 5,43 до 6,76 одсто.

Варијабилна каматна стопа је нешто нижа, а банке у Црној Гори нуде да она буде од 5,03 до 5,94 одсто.

Босна и Херцеговина

Како показују понуде банака у БиХ, фиксне каматне стопе су најпопуларније међу грађанима, и то јер су ниске.

Наиме, крећу се од 3,75 до 4,91 одсто.

Срђан Кондић испред једне од водећих банака у БиХ рекао је недавно за Магазин Бизнис да има неколико разлога због које су камате толико ниже код њих, него код нас.

“Прво, Босна и Херцеговина је једна од ретких земаља у којој је однос банкарских депозита и кредита 100:75 одсто. То значи да има далеко више депозита грађана и привреде него кредита”, објаснио је Кондић.

Други разлог је конкуренција.

“На банкарском тржишту БиХ постоји велика конкуренција. Тренутно послује 21 банка, што је велики број банака за мало тржиште које статистички има око 3,5 милиона људи, а реално овде живи око 2,5 милиона, услед великих миграција”, рекао је Кондић.

Што се тиче варијабилних каматних стопа, банкари из БиХ кажу да она није популарна, а углавном се креће од, у просеку, 6,764 до 8,264 одсто.

Словенија

У Словенији, фиксна каматна стопа у просеку је око 4,5 одсто.

С друге стране, варијабилна камата иде од 5,03 до 5,44 одсто.
Немачка

Просечна фиксна каматна стопа у Немачкој је око 3,99 одсто.

Међутим, као и у Србији, не нуде све банке ову опцију.

С друге стране, варијабилна каматна стопа тренутно износи, у просеку 8,49 одсто.

Да ли нас банке “деру” или је неко други крив за високе камате?

Фактора који утичу на то колике ће бити камате има више.

Професор Београдске банкарске академије др Зоран Грубишић указује за “Нову” да су у питању и маржа банке, али и неки други економски показатељи.

“Очекивано је да, на пример, Словенија има повољније камате од Србије јер је кредитни рејтинг државе, односно ризик, мањи, а што је ризик мањи, ниже су и камате. С друге стране, има и оних фактора који зависе од банке до банке – колико заправо кредита одобравају клијентима, колико су спремне да ризикују и слично”, закључује Грубишић.