Прочитај ми чланак

Ово се крије- Шта се спрема на Балкану: Амерички авиони изнад Србије- Медији ћуте!

0

Шта се се дешава на Централном Балкану? Ово питање поставља Itamilradar, који се бавио летом извиђачког авиона US Army Bombardier CL.60 “Artemis” (рег. Н488ЦР – ц/с БРИО68) који је недавно летео над Босном и Херцеговином, релацијом Тузла-Сарајево-Мостар, дуж целе западне и северне границе Србије, пре него што је преко Мађарске одлетео за Румунију и слетео у ваздухопловну базу Михаил Колгиначеу код Констанце.

Како пише Itamilradar изведено је укупно осам летова по следећим датумима: 1., 13., 22. јануара и 1., 10., 18., 23., 27. фебруара обављено изнад Босне (2, и најновији данас) и западне Румуније у близини границе са Србијом.

То су СИГИНТ летови (SIGnals INTelligence), који укључују прикупљање информација пресретањем и анализом комуникација, било да се налазе између људи (као што су радио комуникације) или машина (као у случају ЕЛИНТ-а, електронске сигналне интелигенције), или комбинација оба .

Пошто су многе поверљиве комуникације шифроване, СИГИНТ операције често укључују алате за криптоанализу. Бомбардиер ARTEMIS, којим управља америчка приватна војна компанија Leidos, опремљен је сензорима за обављање ових врста мисија.

Ове летелице коришћене су за осматрање и праћење комуникација над Украјином и Либијом, али по први пут интензивно над Балканом, пре свега у Босни и Херцеговини и летови уз саму границу са Србијом.

Како наводи овај сајт, ове мисије су вероватно у складу са потребом прикупљања информација о потенцијалном војном јачању у региону, знајући да је ово подручје Балкана и даље константно веома напето.

Бомбардиер Challenger 650 ARTEMIS користи се над Европом од новембра 2021 године У питању систем за извиђање и праћење циљева на више мисија. Наиме, то је сензорска платформа смештена у пословни авион типа Бомбардиер Challenger 650.

Овај авион за сад, интензивно користи Европска команда америчке војске.

Летелица је настала у оквиру Пентагонове визије летелице, која ће пружити путем мреже сензора, све потребне информације за командовање и управљање једнициама на терену.

Летелица је опитована више месеци пре доласка у Европу, почетком новембра 2021. Највише је испитиван у Аризони.

Заправо ARTEMIS је замена за одслужени RC-12 Guardrail, који је такође ангажован на пословима у осматрању руске војске на истоку Европе. Оно што је за сад познато о овом авиону јесте, да летелица има више сензора за прислушкивање.