Прочитај ми чланак

Ово је био тајни план да Русија падне на колена, али …

0

Европа је покушала да изда више новца да плати раст цена енергената, али је то резултирало депресијацијом евра уз растућу инфлацију.

Ово је изјавио водећи аналитичар Фонда националне енергетске безбедности, експерт Финансијског универзитета при Влади Руске Федерације Игор Јушков.

План ЕУ да одштампа више евра за плаћање гаса се показао као потпуни промашај

Оштар раст цена гаса, угља и других енергената приморао је Европску унију да тражи нетривијалне начине подршке привреди.

Европска централна банка је, према Јушкову, одлучила да повећа емисије како би додатно заситила економију ЕУ новцем, укључујући и плаћање скупог гаса (ЛНГ и повећана цена плавог горива од Гаспрома). Међутим, раст новчане масе довео је до депресијације евра и раста цена свих добара.

„Немогуће је штампати евро само за снабдевање енергијом. Ако штампате новац, онда они улазе у општу економију, а ви имате девалвацију ове валуте, имате инфлацију.

Већ видимо у Европи и САД да скупа енергија генерише огромну инфлацију. У Америци је то рекорд за 40 година, а у еврозони је инфлација највећа у историји постојања евра као јединствене европске валуте. Већ га имају испод 10 одсто“, рекао је Јушков.

ЕЦБ је штампала додатни новац и издавала га комерцијалним банкама, које су га издавале као кредите предузећима. Значајан део новог новца, према речима стручњака, отишао је за плаћање гаса и других енергената.

Међутим, велики износ додатних евра је депресирао валуту ЕУ на рекордно висок ниво, са одговарајућим последицама по потрошачке цене, а скупи енергенти су погодили конкурентност европске робе на светском тржишту. Јушков назива Европску унију регионом који је највише погођен актуелном кризом.

„Можда добијете средства за плаћање енергије, али због инфлације све остало вам поскупљује. Европљани све скидају са рафова, не зато што имају несташицу, већ зато што схватају да ће сутра бити скупље.

То доводи до нагле потражње, настаје паника, а као резултат тога, резерве новца које су обични Европљани имали на банковним рачунима или испод јастука депресирају. Ово је шок за Европљане.

Увек су веровали да ће у будућности живети боље, да им се новац гомила. И испада да све то депресира. Погоршање животног стандарда је већ почело“, рекао је Јушков на каналу Неwс Фронт Рутубе.

Кризне појаве у економији ЕУ погоршавају се вероватноћом потпуног ембарга на испоруке руског гаса. Аналитичари предвиђају инфлацију у Европи изнад 10% у имплементацији таквог сценарија – према експертима, за земље као што је Немачка, ово ће постати индустријска катастрофа у пуном обиму.