Прочитај ми чланак

ОВЕ ПРОПУСТЕ ЈЕ НАПРАВИЛО обезбеђење Роберта Фица: Анализа атентата…

0

До покушаја убиства словачког премијера Роберта Фица, вероватно не би ни дошло да је његово обезбеђење реаговало на одговарајући начин и није направило неколико кључних грешака, које су омогућиле нападачу да приђе председнику владе и испали у њега пет метака! Захваљујући брзој интервенцији доктора Фицо је ван животне опасности, али о грешкама његових телохранитеља још дуго ће се расправљати.

Ово је уједно и први напад на политичара у модерној историји Словачке. Чешки портал „Блеск“, анализирао је атентат на словачког премијера и током разговора са неколико експерата за безбедност извукао шест кључних грешака које су телохранитељи направили.

1. Забрљали су, хаос без координације

Јурај Забојник, шеф словачке Канцеларије за заштиту званичника, истиче да је обезбеђење премијера Фица направило неколико очигледних грешака реагујући након што су хици испаљени. Нападач је на Фица пуцао на тргу када је премијер дошао да се поздрави са грађанима после састанка владе у граду Хандлова. Након што су се чули пуцњи дошло је до хаоса и акције телохранитеља нису биле координисане, навео је он.

„У оваквом тренутку је врло тешко задржати смиреност. Али ови момци су забрљали што се види на снимцима“, рекао је Зденек Захрадник, телохранитељ познатих личности.

2. Нису скочили испред премијера

„Испаљено је пет хитаца, неко је одговоран. Види се да нико није скочио испред премијера да га заштити“, наводи Забојник и истиче да ће овај атентат бити изучаван приликом обуке нових телохранитеља.

Снимци показују да је Фицо у пратњи телохранитеља отишао да се поздрави са грађанима. Кад је био код металне ограде нападач је извадио пиштољ и запуцао из велике близине. Нападач је потом неутралисан.

„На лицу места није било много људи и могла је да се контролише ситуација. Када се овако нешто догоди у присуству бројног обезбеђења онда је неопходна детаљна истрага. Могло је да дође до једног пуцња, али други није смео да се деси. Већ код другог пуцња штићено лице је морало да буде обезбеђено. Чак, иако штићено лице иде у масу, оно не сме бити изложено. Морају да буду оперативци у маси“, додао је Забојник.

3. На лошој позицији

Лумир Немец, консултант за безбедност који је раније радио у Јединици за брзо распоређивање и Јединици за специјалне операције војне полиције, рекао је да су неопходна три прстена обезбеђења:

„Када обезбеђујете штићено лице онда се формирају такозвана три прстена обезбеђења. Први прстен чине телохранитељи који су уз штићену особу. Други чине припадници обезбеђења у ширем периметру. То су полицајци размештени у маси или се направи нека препрека. У овој ситуацији то је била метална ограда. Мора да постоји и трећи прстен обезбеђења, а то подразумева филтрирање оних који могу да уђу у други круг. Оног тренутка када немате трећи круг, то значи да свако може да дође на тај трг или у близину штићеног лица, тако да је ситуација веома ризична. Телохранитлеји имају минимално време да реагују, а у тренутку када нешто крене наопако, то може имати фаталне последице“, тврди Немец.

4. Затврена врата од лимузине

Након пуцњаве телохранитељи су Фица брзо сместили у лимузину и одвезли га са места напада. Он је потом хеликоптером пребачен у Банску Бистрицу где је оперисан. Транспорт у Братиславу није био могућ јер је била неопходна хитна операција.

„Стандардна је процедура да се у случају инцидента штићено лице што пре удаљи са места инцидента. То се ради возилом или се одводи у неку оближњу зграду. Они су одлучили да га одвезу лимузином али изненадио сам се да врата на возилу нису била отворена. Увек се држе отворена врата тако да телохранитељ не мора да губи време на њихово отварање“, додао је Немец.

5. Пропусти

„Врло је тешко заштитити премијера на јавном тргу и због тога је тамо требало да буде распоређена полиција. Снимци показују да су тамо били рапоређени полицајци у цивили али они нису спречили нападача да извади пиштољ, упери га у премијера и опали. Ни најбоље обезбеђење не може то да спречи али је обезбеђење морало боље да реагује. Нападач је имао пиштољ и пуцао је из близине, телохранитељи су морали да реагују. Читава словачка безбедосна служба је заказала“, сматра Мартин Хринко, експерт за безбедност и бивши директор полиције у Чешкој.

6. Потцењена претња

„Очигледно је дошло до хаоса. То је пропист. Телохранитељи су одмах требало да премијера сместе у возило и одвезу га на сигурно. То није учињено, иако они у том тренутку нису знали да ли ту има још нападача. Сам премијер Фицо је пре неколико недеља говорио о претњама могућих напада на политичаре. Питам се како је то анализирано, ко је проценио те претње“, навео је Штефан Харман, бивши шеф словачке полиције.