Прочитај ми чланак

ОВДЕ БИ ДОБИО НАНОГИЦУ: Доживотна робија за убиство Србина у Филаделфији!

0

Амерички суд је осудио Џозефуса Дејвиса који је прошлог јануара убио Милана Лончара док је шетао пса. Мотив је била пљачка, а саучесник у злочину још није откривен. Тужилаштво је тражило смртну казну, али је за сада доживотна робија. Замислите, суђење је већ и завршено, а у Србији не би ни почело. Иначе, исти су закони који обавезују судије и тужиоце да у НАЈКРАЋЕМ РОКУ донесу пресуду.

Американац Џозефус Дејвис (21) биће до краја живота у затвору због убиства Милана Лончара (25), дипломца универзитета Темпл, одлучио је суд у Филаделфији. Према речима судије Барбаре А. Мекдермот, суд је током доказног поступка утврдио да је Дејвис, 15. јануара прошле године, убио Лончара само неколико стотина метара од куће у којој је живео у насељу Бруеритаун, док је шетао пса. Осим за убиство другог степена, Дејвис је оглашен кривим и за пљачку.

На снимку видео-камера које су биле постављене на објекат у непосредној близини места убиства, и који је коришћен на суду као главни доказ, може да се види како кобног дана око 19 часова двојица разбојника прилазе Лончару и претресају му џепове. Пошто су завршили са пљачком, Дејвис је извукао пиштољ и из њега испалио хитац Лончару у груди. Ни после више од годину и по дана, други нападач није откривен.

Полиција је младића српског порекла пронашла у полусвесном стању и у локви крви. Према писању америчких медија, младић је иако тешко рањен и даље стезао поводац на којем је био његов пас. Лончар је хитно превезен у Универзитетску болницу у којој је, упркос напорима лекара, преминуо око 19.30 сати.

Преносећи атмосферу из суднице, амерички медији известили су да је окривљени Дејвис зурио у камеру која је бележила суђење и повремено зевао.

– Невин сам. Поротници су ме огласили кривим на основу одеће. Моја раса је, можда, одиграла улогу – рекао је Дејвис алудирајући на тамну боју његове коже.

Иако, званично, није било очевидаца трагичног догађаја, поступајући тужилац Џоан Пескаторе навела је да се на снимку види како убица носи препознатљиве ципеле и блистави каиш.

– Никада нећете заборавити тај каиш и те патике – казала је тужитељка и затражила од суда да Дејвиса због почињеног злочина осуди на смртну казну због убиства првог степена додавши да је Дејвис намерно убио Милана, пуцајући му у груди.

Током претреса, судија је прочитала 25 писама које су суду послали родитељи и пријатељи убијеног младића српског порекла. У њима се, како преносе амерички медији, детаљно описује како је Лончарева смрт утицала на њихов живот. Заједничко за сва писма је то што се у њима убијен младић описује као најбоља особа на свету коју су икада упознали.

Сестра усмрћеног младића српског порекла Јелена Лончар, рекла је током испитивања пред судом да после Миланове смрти није могла да ради дуже од четири сата дневно и да се одселила из Филаделфије.

– Бол и страх од насиља и смрти превише су јаки да бих поднела живот у Филаделфији – изјавила је она.

Чланови пороте која у Америци доноси пресуду, међутим, нису уважили предлог тужилаштва да Дејвиса осуди на смртну казну, па су разбојника огласили кривим за убиство другог степена јер се како су образложили, оно догодило током другог кривичног дела, пљачке младог Лончара.

Убица био на условној слободи

Џозефус Дејвис је био на условној слободи због пљачке када је извршио убиство Лончара, што је посебно отежавајућа околност (као и у Србији, али само на папиру, не у пракси). Убио је Србина само две недеље након што су амерички истражни органи одлучили да га пусте из притвора у којем је био због крађе аутомобила.