Прочитај ми чланак

Овај фатални потез је деиндустријализовао САД а сада ће и Европу

0

Сједињене Државе су се изоловале, у покушају да нанесу штету Руској Федерацији. Ову тачку гледишта, изнео је амерички економиста и политички консултант, Мајкл Хадсон.

Данас је свет суочен са поделом у економским системима и филозофијама. Према Хадсону, најочигледнија покретачка снага која цепа свет, јесте покушај САД да створе униполарни свет под својом контролом.

„Они инсистирају на монополизацији међународног финансијског система, тако да ако земље покушају да воде политику која подржава њихов сопствени развој, Сједињене Државе могу једноставно да их искључе, и блокирају њихове финансијске трансакције“, објашњава Хадсон за Тхе Унз Ревиеw.

САД намеравају да изолују друге земље, које се не слажу са њиховом политиком- Русију, Кину, Венецуелу, Иран, глобални југ у целини. Међутим, то ће само довести до тога, да ће се на крају САД изоловати од осталих. У великој мери то се већ и догодило.

Хадсон напомиње, да се дуго прича о мултиполарности, али је то било тешко учинити 1970-их, јер у то време Индонезија, Кариби и Латинска Америка нису имали критичну масу да сами управљају. Сада имају такву прилику, захваљујући Русији, Кини, Ирану и Индији.

„Они то могу сами да поднесу. Постоји само један део света који то не може да уради сам, а то су Сједињене Државе и Западна Европа“, напомиње Хадсон.

САД су направиле велику грешку. Намеравали су да држе свет у шаци, али су истовремено хтели да уштеде, а у потрази за јефтином радном снагом пренели су сопствену индустрију у иностранство. Дакле, центар производње, технологије, пољопривреде – све ово се сада налази не у САД, већ у Евроазији и јужној хемисфери. Саме САД су се деиндустријализовале, а сада се исти процес дешава и са Европском унијом.

„Испоставило се да су се Сједињене Државе изоловале. Проблем који фрустрира америчке дипломате је следећи- како ће они да доминирају светом без индустријског лидерства, са дефлацијом дуга, са дугом који је много већи од других земаља. Како могу да воде у ослабљеном положају?“ пита Хадсон.

Експерт је такође приметио, да је приступ Сједињених Држава вођењу светског поретка агресорски, односно да прете и наносе штету другим земљама. САД не намеравају да раде на обострано корисним пословима, нити да помогну некоме да се развије, већ користе другачију логику- „Ако не урадите оно што ми желимо, згазићемо вас“.

САД у суштини покушавају да искористе сопствене претње и санкције, и сматрају да то може да нашкоди другој земљи. Међутим, све им је горе и горе, јер се свет заиста креће ка мултиполарном моделу.