Прочитај ми чланак

Отпуштене наставнице које су одбиле да приме вакцину против ковида биће враћене

0

Наставницама Роуд Ајленда које су отпуштене због одбијања да приме вакцине против ковид-19 понуђен је посао са пуном заосталом платом након што су постигле нагодбу са школским округом.

Наставницама Стефани Хајнс, Британи ДиОрио и Кери Турбер укинуте су њихове позиције у државним школама Барингтон након што су затражиле верско изузеће да не би примиле вакцину.

Прошле недеље, њихов адвокат Грег Пићирили и школски округ рекли су да су постигли нагодбу, дозвољавајући наставницама да се врате на своја радна места. Свака од њих такође има право на 33.333 долара одштете заједно са заосталом платом. ДиОрио ће добити 150.000 долара, Тхурбер ће добити 128.000 долара, а Хинес ће добити 65.000 долара према уговору.

„Три наставнице имају прилику да се врате на наставничке позиције у школском дистрикту Барингтон ако одлуче да то учине, на позицијама на којима би биле да су непрекидно радили“, наводи се у саопштењу округа Barington Public Schools од 11. маја.

У изјави за Бостон Глобе, Пићирили је рекао да су његови клијенти „изузетно задовољни што су повратили свој положај“, додајући да ће добити 50.000 долара адвокатских хонорара као део нагодбе. „Многи људи су тада били одбојни и скептични према њиховим тврдњама“, рекао је он за Бостон Глоб. „Они су прошли кроз много личних траума суочавајући се са овим. Њихова вера их је одржала кроз ово”.

У међувремену, јавне школе Барингтон рекле су за Providence Journal да су постигле нагодбу јер би судски спор вероватно отежао ресурсе и финансирање школе. Покушала је да се дистанцира од сопственог налога за вакцинацију тврдећи да су хтели да спрече ширење ЦОВИД-19, иако постоји све већи број доказа који показују да вакцине не спречавају ширење вируса.

„Наш округ се налазио у здравственој пандемији без преседана и ослањао се на важне препоруке CDC-а и Одељења за здравство Rhode Island-а како бисмо осигурали безбедност наших ученика и школске заједнице“, саопштио је у четвртак школски одбор Барингтона, наводи се у саопштењу. „Наша тадашња политика помогла је у борби против хитне кризе јавног здравља у то време, док је школе држала отвореним, и то је била процедура које су се придржавали скоро све школе и особље“.

Додаје се да ће „се ова текућа, скупа парница“ вероватно наставити још дуго, и да би требало донети решење јер „време администрације и финансијска средства нашег округа треба да се троше на свакодневни рад и мисију Државне школе Барингтон… наш школски одбор се радује наставку подршке овом важном раду”.

Њих троје су први пут стављени на неплаћено одсуство крајем 2021. пре него што су отпуштени у јануару 2022, према изјавама округа и наставника. Током саслушања у Барингтону у октобру 2021, ДиОрио је рекла да није „учинила ништа лоше“.

„Нисам учинила ништа лоше. Ово уништава моју будућу способност да зарађујем за живот“, рекла је она о налозима за обавезну вакцинацију. „Шта је сада за мене већа претња? Да ли на овај начин високо оцењено школско одељење треба да се односи према својим људима?“

Сара Рапорт, адвокат из Школске комисије, тада је рекла да наставници крше школску политику јер се не придржавају правила, додајући да комисије имају пленарну надлежност над школским интересима. Она је рекла да одлука наставника да се не вакцинишу представља већи ризик за ученике.

„Наставници имају право да не буду вакцинисани“, рекла је она крајем 2021. „Али свака одлука има последице. Верска уверења нису важнија од здравља и безбедности заједнице”.