Прочитај ми чланак

Откривени детаљи неуспешне офанзиве Кијева: Пропао фактор изненађења…

0

Украјинске снаге нису успеле да изазову ефекат изненађења приликом офанзиве у запорошком правцу, саопштио је командант групе руске војске у том правцу, генерал-пуковник Александар Романчук.

„Деловањем извиђачких јединица противник није успео да постигне ефекат изненађења у извршавању својих задатака. Противник је, претрпевши губитке, одустао од даље офанзиве и повукао се са преосталим снагама. Губици противника су до 350 војника, преко 30 тенкова, укључујући три ‘леопарда’, као и више од 10 борбених возила пешадије“, рекао је Романчук.
Како је истакао, противник је ноћас покушао да пређе у офанзиву у запорошком правцу ангажовањем снага појачане механизоване бригаде коју су чинила четири ојачана механизована батаљона.
„Офанзиви противника претходила је снажна паљба. Противник је изводио нападе авијацијом, ракетним снагама, артиљеријом на положаје наших војника на првој линији, у дубини одбране, на командна места, положаје артиљерије, објекте у позадини“, рекао је Романчук.

Кијев је кренуо у офанзиву у два сата ноћи. Међутим, руски војни обавештајци, јединице специјалне намене и обавештајни авиони су открили украјинске снаге. На њих је извршен напад бомбардерима, јуришном авијацијом. Руски војни хеликоптери су изводили нападе на украјинске снаге летећи на малим висинама. Користећи противтенковске вођене ракете, уништили су девет тенкова и борбених возила пешадије.

„Прве озбиљне губитке противник је претрпео приликом покушаја да пређе минска поља. Четири противничка тенка су дигнута у ваздух на минском пољу, а уништен је и систем за деминирање“, рекао је Романчук.

Такође је додао да је артиљерија украјинских снага током њиховог покушаја офанзиве у запорошком правцу потиснута током контрабатеријске борбе.

Поред тога, јединице за електронско ратовање онеспособиле су комуникациони систем противника, као и канале за управљање дроновима. ПВО јединице су обориле 11 украјинских беспилотних летелица.

Романчук је истакао да је председник Русије Владимир Путин добијао од војника извештаје о ситуацији уочи офанзиве Кијева као и јутрос након борби.