Прочитај ми чланак

Откривена превара: Предаја Крима обављена на основу фалсификованог документа

0

Приликом издавања указа о издвајања Крима из састава Руске социјалистичке федеративне совјетске републике (РСФСР) и његове предаје Украјинској совјетској социјалистичкој републици (УССР), Президијум Врховног савета СССР се позвао на непостојећи документ.

„Президијум Врховног совјета СССР у својом указу одлучује да одобри заједнички предлог президијума Врховних савета РСФСР и УССР о предаји Кримске области, с тим што такав документ уопште није постојао“, рекао је Сергеј Трофимов, председник специјалне радне групе и шеф законодавног одбора кримског парламента.

Током проучавања архивске грађе, радна група, према његовим речима, није нашла заједнички предслог президијума врховних савета две републике.

„Постојале су посебне резолуције председништава република, различите и по форми и по садржају, али нису усвајани никакви заједнички поднесци“, нагласио је народни посланик.

Према његовим речима, Врховни савет СССР није донео одлуку о предаји Крима УССР, није одобрио нове границе република, већ је једноставно одобрио указ свог президијума који се позива на непостојећи акт и одлуке донете ван надлежности председништва врховних савета двеју република, кршећи све уставне процедуре.

Како је приметио Трофимов, приликом преласка Крима у састав Украјинске ССР, грубо је нарушена правна основа три устава: СССР, РСФСР и УССР. Осим тога, нису испоштоване административне и економске процедуре и нису прописане гаранције права Кримљана.

Конкретно, објаснио је, да би се полуострво пренело по процедури, прво је било потребно да се одржи референдум у оквиру РСФСР, али то није урађено, нико није питао за мишљење становништво републике.

„Устав РСФСР је имао одредбу која је јасно говорила да се територија РСФСР не може мењати без сагласности саме РСФСР. Истовремено, чак ни највиши органи власти РСФСР нису имали никаква овлашћења да предају територије и самостално доносе одлуке о промени граница РСФСР. Такве одредбе у уставу нема“, нагласио је Трофимов.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.