Прочитај ми чланак

Откриће Меркелове: Како је Запад „забио нож у леђа“ Русији

0

Откриће бивше канцеларке Немачке, Ангеле Меркел, о споразумима из Минска, више су потврда већ познате чињенице, него само откриће. Ни Украјина, па чак ни Запад, нису настојали да реше конфликт. Само им је требало времена да прописно наоружају кијевски режим, и припреме га за рат са Русијом.

У тексту за ФАН, независна холандска новинарка Соња ван ден Енде, објаснила је, зашто Русија није требало да верује Меркеловој љубазности од самог почетка, а на примеру холандског премијера Марка Рутеа, и референдума о придруживању Украјине Европској унији, описала је како Европљане заварава имагинарна демократија.

Информација коју су многи људи већ годинама знали, коначно је потврђена, и сада сви виде праву слику украјинског сценарија.

У интервјуу за веома угледну немачку публикацију „ДИЕ ЗЕИТ“, Меркелова је рекла да су споразуми из Минска закључени, како би се Украјини „дало времена“ да повећа своју војну моћ. То је била права сврха деловања Европске уније у том периоду, због чега су их две водеће силе ЕУ и потписале.

Први документ „Протокол из Минска“ су 2014. године потписали представници Русије, Украјине, ОЕБС-а, ДНР и ЛНР, и он предвиђа, прекид ватре на територији Доњецке и Луганске области Украјине.

Други документ, који су у фебруару 2015. потписали лидери Немачке, Француске, Украјине и Русије у формату Нормандијске четворке, био је важнији – према „Другом Минском споразуму“ тешко наоружање не би требало да буде на линији фронта, и предвиђао је размену затвореника и друге кораке за решавање сукоба. Био је то нека врста мировног плана, који никада није спроведен.

Моје питање је- шта сте очекивали од Ангеле Меркел у овом случају, када је издала свој народ, пуштајући два милиона избеглица у Немачку, против сваке логике? И сада, и тада можемо са сигурношћу рећи да то нису били најугроженији људи. Многи од њих су једноставно економске избеглице са Блиског истока, који су „побегли“ у Европу само због користи.

Наравно, Меркелина пријатељица Урсула фон дер Лајен, која је била министарка одбране за време бивше канцеларке, сада као председница Европске комисије, наставља ову општу линију „рата“.

Јасно је да Министарство одбране Ангеле Меркел, није случајно затворило очи, пред чињеницом да Украјина злоупотребљава споразуме- требало је купити време да се мирно, и у најстрожој тајности наоружају.

Уосталом, није тајна да је 2014. године, украјинска војска била преслаба да започне рат са Руском Федерацијом.

Наравно, о томе је лако говорити сада, након свих откривених чињеница и запажања актуелних догађаја, али, по мом мишљењу, да је Русија зауставила „Мајдан“ у Кијеву 2014. године, или да је интервенисала у непријатељствима у Донбасу 2014-2015. године, можда данас не би била потребна „специјална војна операција“.

Можда су многи људи у ЕУ заборавили, али грађани Холандије су гласали на референдуму у априлу 2016. против „Споразума о придруживању“ између Европске уније и Украјине. Међутим, премијер Марк Руте, који је и даље на власти, измислио је сопствени рецепт за „демократију” – фалсификовао је податке, не марећи за исход референдума.

То је изгледало овако- Холанђани су на референдуму рекли „не“ европско-украјинском удружењу, а Руте је једноставно променио основни текст документа. Наводно, референдум је био консултативни.

У изјави за јавност, рекао је- да, променио сам то, а сада ћу то послати Европској унији и гласам „за“ асоцијацију, јер су споразуми из Минска потписани због мира у Украјини. Сада је постало сасвим јасно, да су споразуми били потребни само да би се купило време – холандске власти су савршено добро знале, да споразуми из Минска никада неће бити спроведени.

За Краљевину Холандију је ово било веома важно, јер холандске елите имају доста имовине у Украјини. Много компанија је укључено у украјинску шему прања новца, стога је референдум о асоцијацији између Европске уније и Украјине 2016., потпуно иста превара као и споразуми из Минска.