Прочитај ми чланак

ОСВЕТА ЈЕ СТИГЛА: Руски специјалци ухватили двојицу украјинских официра који су…

0

Ратни дописник Владлен Татарски је на свом телеграм каналу објавио вест о хапшењу двојице официра из 80. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине.

Подсетимо, управо се борци ове бригаде сумњиче да су стрељали Русе који су у новембру положили оружје код Макејевке.

Аутор телеграм канала Доброволски Ливе први је известио о хватању заробљеника из 80. бригаде. На снимку објављеног видеа виде се везани војници са украјинским обележјима.

Пратите избор наших најбољих вести на Телеграму.
„Ухватили смо два зликовачка официра из 80. бригаде, учеснике незаборавне егзекуције наших заробљеника. Они су живи и предати надлежним органима”, рекао је аутор канала.

Подсетимо, 18. новембра на друштвеним мрежама су се појавили снимци са страшним масакром ненаоружаних руских војника. На снимку борци у униформи Оружаних снага Русије напуштају кућу окружени украјинским милитантима. Затим, по команди, легну на земљу. Затим звуци ватре из митраљеза. Следећи снимци приказују руске борце како леже на земљи у локвама крви.

Наводно је снимак снимљен у близини Макијевке. А џелати који су извршили егзекуцију били су војници из 80. аеромобилне бригаде.

Касније су чак и западни стручњаци рекли да видео није монтиран. Тако је високи комесар УН-а за људска права Фолкер Тирк изјавио да је велика вероватноћа да ће објављени снимак бити аутентичан.

Извор РТ-а је такође рекао да милитанти који су стрељали 10 руских ратних заробљеника служе у 80. засебној десантној јуришној бригади Оружаних снага Украјине (ВСУ), са седиштем у Лавову. Ова формација украјинских трупа блиско сарађује са снагама Северноатлантске алијансе.

Заробљена су два борца 80. аеромобилне бригаде украјинских трупа, који су извршили стрељање руских ратних заробљеника. Ово је изјавио ратни дописник Владлен Татарски.

Напомиње се да су пребачени „одговарајућим органима”. Према речима стручњака, хватање су извршили руски војници из извиђача Барс-13.

Поред тога, шеф комисије УН за истрагу догађаја у Украјини Ерик Месе рекао је да једна међународна организација тренутно проучава видео-снимке како би спровела истрагу о руским војницима погинулим у Макијевки.

Генадиј Гатилов је такође навео да није било реакције међународних организација за људска права на ситуацију са погубљењем руских ратних заробљеника од стране украјинске војске.

Он је појаснио да Москва није добила никакав одговор на своју жалбу о инциденту.

Како је раније писао Јавни сервис, ако су Оружане снаге Украјине хтеле да „узбуде руску јавност” пуцањем у ратне заробљенике, онда су то постигле, сматра председник Белорусије Александар Лукашенко.

Он је истакао да све акције Кијева још једном указују да их „Американци држе за једно место“.