Прочитај ми чланак

ОСЛОБОЂЕНА ВАЗДУШНА БАЗА: Први снимци сиријске базе Табка након пораза терориста!

0

Сиријске демократске снаге заузеле су ваздушну базу у близини Раке, за коју кажу да ће заменити турску базу Инцирлик

Сиријске демократске снаге (СДФ), у којима доминирају Курди, објавиле су снимак авионске базе Табка, северно од Раке у Сирији, града који је терористичка група „Исламска држава Ирак и Левант“ (ИСИЛ) прогласила својом „престоницом“.

ИСИЛ је заузео базу 2014. године, а СДФ је преузео контролу крајем марта 2017. године. СДФ је објавио снимак са лица места, који показује олупину авиона и рушевине хангара.

Упкос видљивој штети, водство СДФ-а уверено је да ће база бити поправљена и да ће заменити турску ваздушну базу Инцирлик, којом се користи САД за своје авионе и нападе на ИСИЛ. „Авиони коалиције користиће се Табком уместо Инцирликом“, рекао је командант СДФ-а Насер Хај Мансур. Међутим, још нема званичне потврде за овакве наводе.

Турска сматра курдске милиције претњом за своју националну сигурност, због чега је вршила нападе на њих у Сирији и Ираку, што је наштетило односима Анкаре и Вашингтона, који подржава курдске снаге.

Ваздушна база Табка налази се у близини Раке, а САД жели да опколи тај град на начин на који је то урађено у офанзиви на Мосул. Турске власти саопштиле су да неће учествовати у офанзиви ако у њој буду и курдске снаге. Још није објављено када би такав напад на Раку могао почети.